Prima reacție a Maiei Sandu privind interceptarea instituțiile de stat prin antenele montate pe acoperișul Ambasadei Rusiei
Full Article 2 minutes read

Prima reacție a Maiei Sandu privind interceptarea instituțiile de stat prin antenele montate pe acoperișul Ambasadei Rusiei

Președinta Maia Sandu susține că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) cunoaște despre faptul că agenții ruși interceptau instituțiile de stat ale Republicii Moldova cu ajutorul antenelor montate pe acoperișul Ambasadei Rusiei. Șefa statului susține că autoritățile competente vor veni cu mai multe detalii în timpul apropiat. Declarațiile au fost făcute pe 25 iulie, după ce în spațiul public a apărut o investigație jurnalistică la acest subiect. 

„Serviciile noastre cunosc aceste informații și la momentul potrivit o să vină cu mai multe detalii și inclusiv cu soluții pentru această problemă”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că pe 24 iulie a fost publicată o investigație jurnalistică din care reiese că agenții ruși interceptau instituțiile de stat ale Moldovei cu ajutorul antenelor montate pe acoperișul Ambasadei Rusiei. Și numărul dispozitivelor crește. Angajații serviciilor speciale rusești au fost surprinși pe acoperișul misiunii diplomatice înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale, dar și de summitul Comunității Politice Europene. Potrivit materialelor, antenele respective permit interceptarea conversațiilor telefonice și discuțiile poliției prin intermediul dispozitivelor de comunicație. Jurnaliștii au mai descoperit că la fiecare 2-3 ani are loc rotația agenților ruși, iar soțiile acestora sunt folosite pe post de curier, pentru a transporta la Moscova dispozitive de memorie și hard disk-uri.

Pe 25 iulie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova Oleg Vasnețov pentru explicații. Totodată, diplomația de la Chișinău a declarat că autoritățile „vor analiza mai multe opțiuni de reacție”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: