Prima ședință a Parlamentului de legislatura a XI-a. Cine va prelua funcția de speaker? (LIVE NM)
Full Article 2 minutes read

Prima ședință a Parlamentului de legislatura a XI-a. Cine va prelua funcția de speaker? (LIVE NM)

Deputații nou aleși se întrunesc pe 26 iulie în prima ședință a Parlamentului de legislatura a XI-a. Ședința de constituire a Parlamentului va fi condusă de Eduard Smirnov, decanul de vârstă ales pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (81 de ani). Tot astăzi, urmează să fie ales președintele Legislativului. 

PAS deține majoritatea în noul legislativ cu 63 de mandate, urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cu 32 de mandate și Partidul „Șor” cu 6 mandate.

La prima ședință, Preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, Președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși.

După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului.

În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza propriului regulament.

Parlamentul se consideră legal constituit din data primei ședințe a Legislaturii.

Amintim că liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin a fost întâmpinat cu apelativul „hoțule” la venirea în Parlament.

Iar deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi a suferit un accident în Bulgaria și a fost transportat, în această dimineață, la Chișinău și internat la Institutul de Medicină Urgentă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: