„Primul în Moldova” a pierdut procesul de judecată pe un caz de imparțialitate și echilibru în știri
Full Article 2 minutes read

„Primul în Moldova” a pierdut procesul de judecată pe un caz de imparțialitate și echilibru în știri

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a hotărât să acorde câștig de cauză Consiliului Audiovizualului față de Telesistem TV SRL, fondatoarea serviciului de televiziune Primul în Moldova, privind lipsa de imparțialitate și echilibru a opiniilor și omisiunea prezentării sursei de proveniență a înregistrărilor în știri. Comunicatul de presă a fost publicat pe 20 decembrie.

Monitorizarea desfășurată în urma sesizării Asociației Obștești Comunitatea „WatchDog.MD” a arătat că Primul în Moldova a difuzat într-un program informativ din iunie 2022, preluat de la NTV Moldova, fără a se specifica acest lucru, un reportaj despre citarea Galinei Dodon la Procuratură. În știre a fost prezentat mesajul fostului președinte al țării de pe o rețea de socializare, în care acesta declara că este vorba de o răfuială politică din partea președintei Maia Sandu. Postul nu a oferit o altă opinie și nu a prezentat reacția Președinției, dar a menționat că purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale nu a răspuns la apeluri sau la mesaje pentru a comenta declarațiile lui Igor Dodon.

Potrivit prevederilor art. 13 alin. (6) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, în programele de știri trebuie să fie asigurat echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție.

Acțiunea de anulare a deciziei din 8 iulie 2022, prin care furnizorul a fost sancționat de CA cu o amendă de 10 000 de lei și cu o avertizare publică, a fost respinsă de instanță ca neîntemeiată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: