Două televiziuni, inclusiv una controlată de Șor, au rămas fără licență. Cum și-a motivat decizia Consiliul Audiovizualului
Full Article 5 minutes read

Două televiziuni, inclusiv una controlată de Șor, au rămas fără licență. Cum și-a motivat decizia Consiliul Audiovizualului

Consiliul Audiovizualului nu a prelungit licența posturilor de televiziune Familia și Primul în Moldova. Decizia a fost luată în ședința din data de 13 octombrie, de majoritatea membrilor Consiliului Audiovizualului, ca urmare a mai multor încălcări. 

Decizia în cazul postului de televiziune Familia

În perioada 2022-2023, Real Radio SRL fondatorul postului Familia a fost sancționat cu 10 amenzi în sumă de 157 000 de lei – pentru încălcarea prevederilor ce țin de realizarea programelor local, cu o amendă de 7 000 de lei – pentru nerespectarea Concepției generale a serviciului media și cu două avertizări publice inclusiv pentru nerespectarea prevederilor referitoare la responsabilități culturale”, au declarat reprezentanții Consiliului.

Membrul Consiliului Ruslan Mihalevschi a spus că „există suspiciuni de practici anticoncurențiale și riscul de apariție a situației dominante în formarea opiniei publice, fiind vorba de 7 servicii media de televiziune care potrivit mai multor investigații de presă ar aparține și/sau ar fi afiliate fostului președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc”.

Potrivit Consiliului, Mihalevschi a invocat anumite circumstanțe referitoare la modificări la nivel de asociați și administratori ai serviciilor media.

Astfel, Elena Cudinova-Ghilescu, asociat și unic beneficiar al Real Radio SRL, a declarat într-o scrisoare adresată Consiliului că nu a deținut funcția de administratoare a postului Familia, însă conform datelor Agenției Servicii Publice aceasta a fost administratoare și unic asociat al postului în perioada 19-27 septembrie 2023″, au relatat reprezentanții Consiliului.

Potrivit lui Mihalevschi, „conform prevederilor art. 27 din Codului serviciilor media audiovizuale, licența de emisie se retrage în cazul în care furnizorul prezintă Consiliului informații false, iar Elena Cudinova-Ghilescu a operat cu asemenea informații, când a declarat că nu a fost administratoare a companiei Real Radio SRL”.

În plus, nu sunt suficient argumentate sursele de finanțare ale acestui serviciu media, cheltuielile prevăzute pentru realizarea programelor locale depășind bugetul pentru tot anul precedent, conform raportului de activitate anual prezentat de furnizor”, a remarcat Mihalevschi.

Președinta Consiliului Liliana Vițu a amintit de sancțiunile postului Familia pentru lipsă de programe locale, furnizorul având posibilitatea să demonstreze că are capacități de producție și că este în serviciul interesului public pe parcursul celor 9 ani de activitate pe care i-a avut.

Membrul Consiliului Orest Dabija a declarat că, în condiții de profit, postul ar fi putut redresa situația privind programele locale, iar prelungirea licenței ar fi un precedent când furnizorul are încălcări repetate și nu încearcă să rezolve situația.

Potrivit membrei Consiliului Tatiana Crestenco, faptul că deși a informat autoritatea de reglementare că nu a deținut funcția de administratoare a postului Familia, Elena Cudinova-Ghilescu a fost administratoare a SRL Media Content Distribution în aceeași perioadă fiind asociat și administratoare la Real Radio SRL, precum și faptul că a fost schimbat administratorul fără acordul Consiliului, reprezintă un motiv justificat de a nu vota pentru prelungirea licenței.

În cadrul ședinței, reprezentantul postului a declarat că administratorul este în proces de identificare a soluțiilor pentru achiziționarea și producerea programelor audiovizuale locale.

Decizia în cazul postului de televiziune Primul în Moldova

Tot vineri, Consiliul a analizat cererea „Telesistem TV” SRL, fondatorul serviciului media Primul în Moldova, de a prelungi licența de emisie a postului.

Majoritatea membrilor au decis să nu dea curs cererii, fiindcă acesta nu și-a respectat propria Concepție generală – un criteriu pentru prelungirea valabilității licenței, conform Codului serviciilor media audiovizuale. Potrivit unui control de monitorizare desfășurat în luna septembrie de Consiliu, principalele programe informative și emisiuni ale postului Primul în Moldova se regăsesc, în prezent, în grila ITV”, au precizat reprezentanții instituției.

***

Primul în Moldova a difuzat conținutul postului rusesc „Pervîi Canal”. La finele anului trecut, Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat activitatea postului TV Primul în Moldova și a altor cinci posturi TV (TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova.) până la anularea stării de urgență din țară. Autoritățile și-au argumentat decizia prin faptul că posturile TV „ au relatat tendențios și manipulativ evenimentele din țară și războiul din Ucraina” și prin dorința de a „proteja cetățenii și țara” în situația unui războiului informațional.

În ultima perioadă Primul în Moldova emitea doar online.

Contentul postului TV rusesc „Pervîi Canal”, care a fost retransmis anterior de Primul în Moldova, post TV controlat de Ilan Șor, a apărut acum la ITV. Recent, ITV a fost amendat cu 5 000 de lei. Potrvit Consiliului Audiovizualului, televiziunea nu și-a respectat propria concepție de programe aprobată în august 2023.

Anunțat în căutare internațională, omul de afaceri și politicianul, Ilan Șor, a devenit cel mai mare jucător pe piața media din țară, în pofida tuturor eforturilor depuse de autorități. Deși, cum spun experții, până la Plahotniuc acesta mai are mult. NM a scris care instituții media sunt controlate acum de Șor și cum în pofida închiderii posturilor TV subordonate acestuia, ele continuă să emită.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: