Procuratura Anticorupție ar putea verifica circumstanțele în care a fost încheiat contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, în 2021
Full Article 3 minutes read

Procuratura Anticorupție ar putea verifica circumstanțele în care a fost încheiat contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, în 2021

Ex-deputatul Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, a depus astăzi, 20 octombrie, o sesizare la Procuratura Anticorupție (PA) pe subiectul contractului, amendat în anul 2021, cu privire la importul de gaze naturale din Federația Rusă. Anunțul a fost făcut de Munteanu pe pagina sa de Facebook.

„O sesizare la Procuratura Anticorupție a fost depusă astăzi cu nr.13692 pe subiectul contractului amendat în anul 2021”, anunță Munteanu.

Fostul deputat spune că a solicitat PA să clarifice legalitatea transmiterii de gaze naturale în stânga Nistrului fără un mecanism de colectare a achitărilor și  introducerea unei prevederi noi privind achitarea costurilor de transport pentru tot ce excede volumul stabilit de gaze livrate zilnic Republicii Moldova, în mărime de 5,7 mln m3 de gaze naturale.

Totodată, conform postării, a fost solicitată stabilirea mecanismului de achitări, „în condițiile de transparență și legalitate”.

„Am solicitat și verificarea circumstanțelor încheierii anexelor din Octombrie 2021 (la Contractul Gazprom-Moldovagaz din 2006) și legalitatea acțiunilor persoanelor de demnitate publică, care au negociat și semnat anexele respective, conform art.262, 263, 265, 274 al Codului de Procedură Penală)”, a mai anunțat Igor Munteanu.

Amintim că în toamna anului trecut, după mai multe negocieri, Republica Moldova a ajuns la un acord cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale. Conform acordului semnat la Sankt Petersburg, contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pe o perioadă de cinci ani după formula de preț propusă de partea moldovenească. De asemenea, părțile au ajuns la un acord privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz pentru partea dreaptă a Nistrului și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare. Contractul semnat de Andrei Spînu a fost ulterior criticat de opoziția parlamentară, dar și societatea civilă, care au acuzat guvernarea că nu ar fi reușit să negocieze un contract mai avantajos pentru țara noastră.

De menționat că, timp de un an, prețul la gazele naturale în țara noastră a crescut de peste șapte ori. Astfel, dacă în luna septembrie a anului trecut consumatorii casnici achitau un preț de 4,20 de lei pentru un metru cub de gaz consumat, astăzi moldovenii achită aproape 30 de lei, cu TVA inclus. Autoritățile spun că de vină ar fi războiul de Ucraina și dau asigurări că vor compensa, și în acest an, factura la căldură și gaze naturale pentru cetățenii vulnerabili din punct de vedere energetic. Potrivit ministrului Muncii, doar 1% din populația țării ar putea să-și onoreze facturile la prețurile actuale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: