Procurorul din dosarul lui Tauber nu a venit la ședință pentru că… nu a fost chemat. Deputata se plânge că îi este îngrădită activitatea politică
Full Article 3 minutes read

Procurorul din dosarul lui Tauber nu a venit la ședință pentru că… nu a fost chemat. Deputata se plânge că îi este îngrădită activitatea politică

Deputata Marina Tauber s-a arătat indignată precum că pe 1 august la Curtea de Apel Chișinău urma să se examineze cauza ei iar „ședința de judecată a fost amânată din cauza neprezentării procurorului”. Potrivit lui Tauber, acesta nu este primul caz când procurorii care se ocupă de dosarul ei nu se prezintă la ședință. Pentru NM, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat că procurorul nu a primit citație pentru a se prezenta la ședința menționată.  

Reprezentanții Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, s-au plâns pe 1 august că la Curtea de Apel Chișinău urma să fie examinată cauza deputatei Marinei Tauber: „Ședința de judecată a fost însă amânată din cauza neprezentării procurorului”.

Tuber a spus că acesta nu este primul caz când procurorii care se ocupă de dosarul ei nu se prezintă la ședință.

„Măsurile preventive impuse Marinei Tauber o privează pe aceasta de o serie de drepturi, printre care dreptul de a părăsi orașul Chișinău (dreptul de a comunica cu alegătorii și cetățenii care o susțin), precum și dreptul de a se pregăti pentru campania electorală pentru alegerile locale, alegerile parlamentare și prezidențiale”, se arată într-o declarație a partidului, declarat neconstituțional.

Potrivit sursei, Tauber a declarat că „a venit întotdeauna la ședințele de judecată, nu a încălcat legea și nici măsurile impuse de instanță și nu s-a eschivat vreodată de la niciuna dintre obligațiile sale legale în acest sens”: „Politicianul consideră că acest comportament al procurorilor, care sunt conduși personal de Maia Sandu, are drept scop prelungirea absenței ei din spațiul public. Ea și-a exprimat dezamăgirea față de acțiunile acestora, menționând că urmările nu vor viza doar soarta ei, ci și viața cetățenilor de rând”.

Solicitați de NM, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat că „procurorul Ghenadie Epure nu a primit citație pentru a se prezenta la ședința menționată”.

***

Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară, după reținerea sa din 21 iulie 2022. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

Aleasa poporului nu recunoaște acuzațiile care i se impută și pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”. La rândul lor, reprezentanții guvernării resping acuzațiile alesei poporului și declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”.

Pe 17 iulie 2023, deputata a fost eliberată din arest la domiciliu, sub control judiciar.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: