Prodan explică de ce Lăutarii lui Botgros au fost remunerați cu 100 mii lei, iar orchestra TRM cu 5 mii

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a venit cu reacție, după ce pe 10 iulie în presă au apărut informații cu privire la onorariile achite artiștilor care au evoluat pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), la concertul dedicat evenimentului „Moldova Europeană”. Oficialul confirmă sumele vehiculate, nu și numele artiștilor care le-ar fi ridicat.

„Sumele sunt adevărate, pentru că sunt bazate pe răspunsul nostru. Ceea ce ține de lista și atribuția unei sume către un artist sau altul, înțeleg că este o presupunere a dânșilor. (…) Noi am făcut publice onorariile instituțiilor publice, hașurând informațiile despre artiștii privați, dar nu e greu de presupus cine și cât a primit. De aceea nu putem nici să confirmăm, nici să infirmăm informația expusă în acea schemă făcută publică. (…) Mie în genere nu îmi place să ne uităm în buzunarul artistului, pentru că oricât de mult nu ar primi, oricum valoarea artistului este mai mare”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Oficialul a comentat acuzațiile potrivit cărora statul ar fi achitat diferit artiștii care au evoluat în cadrul evenimentului. În mod special, Prodan s-a referit la banii ridicați de „Lăutarii” lui Botgros (100 mii lei) și Orchestra Companiei „Teleradio-Moldova” (5 mii lei). Potrivit ministrului, corul de la TRM ar fi evoluat pro-bono (gratuit), astfel încât banii trecuți în răspunsul oficial ar fi, de fapt, cheltuielile pentru transport – „ca să nu vină cu troleibuzul”. Prodan explică, de asemenea, că prezența scenică a celor două colective a fost diferită. Potrivit lui, în timp ce Orchestra TRM a cântat un singur cântec, cu o durată de aproximativ 3-4 minute, „Lăutarii” lui Botgros s-au aflat pe scenă în jur de 2 ore.

Oficialul declară că în timp ce unii artiști au solicitat onorari, alții au ales să cânte pro-bono. Între ei este și soprana Valentina Nafornița. „Persoanelor fizice care au participat în acest concert li s-a propus un onorariu mai comun. Pe de altă parte, avem și formații care prevăd mai mulți oameni, cu sonorizare, etc, avem și formații sau artiști care dețin drepturi de autor. (…) Nu am putut impune și nu vrem să impunem participarea pro-bono. Toate onorariile au la baza lor atât bunul simț, cât și transparența și legalitatea”.

Amintim că activistul Vitalie Sprînceană a publicat pe 10 iulie răspunsul Ministerului Culturii pentru Asociația Obștească Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări „Platforma” pe care o conduce. Conform documentului, Ministerul ar fi cheltuit pentru prestația artiștilor în jur de 470 mii lei. Astfel, în timp ce unii artiști care au evoluat pe scenă pe 21 mai au fost remunerați cu câte șase mii, alții au ridicat și câte 100 mii lei. Onorariile acordate au stârnit un val de critici în societate. Drept urmare, activistul Ion Andronachi a cerut demisia lui Prodan din funcție. Potrivit Guvernului, statul a cheltuit, în total, 4,7 milioane lei pentru organizarea evenimentului, inițiat de președinta Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova, a devenit coproprietar al unui complex de birouri din Moscova, scrie ziarul rus Vedomosti.

Conform publicației, compania A7, al cărei coproprietar este Ilan Șor, a cumpărat de la banca rusă Promsviazbank un centru de afaceri cu o suprafață de 26,7 mii de metri pătrați și o clădire de showroom auto (7,1 mii de metri pătrați), situate în partea de vest a Moscovei.

Conform extrasului din registrul imobiliar rus, a menționat sursa, tranzacția a fost încheiată pe 28 aprilie. Suma nu a fost făcută publică.

***

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Unele investigații jurnalistice au arătat că Șor, care este și cetățean israelian, s-a stabilit în Israel. Pe 1 februarie 2024, Șor a părăsit Israelul, iar de atunci s-ar afla în Federația Rusă. În mai 2024, acesta anunța că a obținut cetățenia Rusiei. 

Între timp, în aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Pe 13 decembrie 2024, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia instanței de apel.

Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.

Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Chișinău o acuză pe viceprimarul capitalei, Irina Gutnic, că, în 2022, când era director general la „Apă-Canal Chișinău”, și-a cumpărat două apartamente dintr-o serie de locuințe oferite la preț preferențial angajaților întreprinderii municipale, fără să întrunească criteriile necesare pentru a beneficia de acestea. Aleșii locali au anunțat că vor solicita de la „Apă-Canal Chișinău” informații despre regulamentul privind modul de repartiție a bunurilor imobile respective. În replică, Irina Gutnic a declarat că organele de drept au verificat felul în care au fost procurate apartamentele și nu ar fi depistat încălcări, menționând că consilierii PAS „tirajează minciuni”.

Într-o conferință de presă din 29 mai, vicepreședintele fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Dumitru Ivanov, alături de deputatul PAS, Lilian Carp, a declarat că firma de construcții Exfactor Grup a edificat un bloc de locuit în sectorul Ciocana al capitalei, pe un teren care aparținuse „Apă-Canal Chișinău”. În schimb, compania de construcții a oferit circa 100 de apartamente în blocul respectiv pentru angajații întreprinderii municipal, la preț preferențial. Potrivit lui Ivanov, acestea erau puse la vânzare pentru 455 euro per m2 – circa jumătate din prețul de piață de la vremea respectivă.

Reprezentanții formațiunii au prezentat și extrase din Registrul bunurilor imobile, care atestă că viceprimarul într-adevăr deține două apartamente în blocul respectiv.

Partidul Acțiune și Solidaritate
Partidul Acțiune și Solidaritate

Conform regulamentelor pe care le-am mai văzut și eu în viață, de regulă se acordă apartamente celor care nu au o casă sau nu au un apartament unde să locuiască, nu au primit niciodată. Și desigur că sunt și alte condiții: numărul membrilor familiei, veniturile, multe altele lucruri care trebuie să se prevadă într-un regulament. De asta, este puțin probabil că doamna ar fi putut întruni acele condiții în care să primească apartament la preț preferențial”, a declarat deputatul Lilian Carp.

De asemenea, Dumitru Ivanov a comunicat că va solicita de la „Apă-Canal Chișinău” contractul și documentele aferente acordului cu Exfactor Grup privind repartizarea apartamentelor, regulamentele ce vizează modul de repartiție a bunurilor imobile angajaților întreprinderii municipale și altele acte relevante.

Noi vrem să înțelegem cum s-au repartizat cele în jur de 100 de apartamente și cine a beneficiat de aceste apartamente. A beneficiat lucrătorul de la „Apă-Canal”, care ani de zile își face meseria profesionist, sau a beneficiat diverși oameni care au fost la conducerea întreprinderii”, a declarat Dumitru Ivanov.

Irina Gutnic: „Falsuri și minciuni”

Într-o discuție cu NM, Irina Gutnic a infirmat acuzațiile reprezentanților PAS despre faptul că nu ar fi întrunit criteriile necesare pentru a primi apartamente la preț preferențial.

Consilierii PAS mai bine să se documenteze care au fost criteriile de eligibilitate și să nu răspândească falsuri și minciuni. Acest subiect a fost verificat de organele de drept și careva încălcări în cumpărarea imobilului nu au stabilit. Este un subiect depășit, iar insistența acestora de a tiraja minciuni arată banal”, a declarat aceasta.

Întrebată dacă și alți angajați ai „Apă-Canal Chișinău” au beneficiat de apartamente, sau doar administrația întreprinderii, Gutnic a spus: „Absolut toți care au depus cerere. Nu a fost nicio cerere nesatisfăcută”.

***

Precizăm că, în declarația de avere și interese personale pentru 2024, Irina Gutnic indică faptul că deține două apartamente achiziționate pe 13 octombrie 2022 – pe vremea când era director general al „Apă-Canal Chișinău” și la scurt timp înainte de a fi numită viceprimar. Valoarea declarată a bunurilor imobile este de 38 988 și, respectiv, 38 916 de euro.

Suprafațele apartamentelor indicate în declarația de avere și interese personale coincid cu cele din extrasele Registrului bunurilor imobile prezentate de PAS.

Republica Moldova va emite, începând cu anul 2026, pașapoarte și documente de călătorie moderne, adaptate la standardele europene de securitate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, joi, de Parlament în lectura a doua. Noile acte vor avea un nivel sporit de securitate și vor conține informații în trei limbi.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Legislativ, noile acte de călătorie vor respecta cerințele tehnice prevăzute de Organizația Internațională a Aviației Civile și reglementările UE, fiind dotate cu elemente biometrice avansate și coduri de identificare unificate. Prin integrarea tehnologiilor moderne de identificare, acestea vor oferi un nivel sporit de securitate asupra datelor personale ale beneficiarilor și vor preveni tentativele de falsificare.

Potrivit inițiativei legislative, o parte din informațiile din actele de călătorie vor fi în trei limbi: română, engleză și franceză, ceea ce va permite recunoașterea lor la nivel internațional. Totodată, pe lângă datele personale, actele de identitate vor conține şi semnătura olografă, care se va aplica de la vârsta de 14 ani. De asemenea, vor fi incluse şi datele biometrice ale titularului, precum imaginea facială și amprentele digitale. Excepție vor face copiii cu vârsta până la 12 ani şi persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă.

Termenele de valabilitate ale pașapoartelo vor fi specifice în funcție de vârsta titularului și de statutul acestuia. Documentele de călătorie pentru apatrizi, refugiați sau beneficiari de protecție umanitară vor avea valabilitatea de la 3 la 10 ani. În cazul în care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă temporar, pașaportul şi documentul de călătorie va avea termenul de valabilitate un an.

Agenția Servicii Publice va emite majoritatea actelor de identitate, cu excepția pașaportului diplomatic şi a celui de serviciu, care vor fi eliberate de către Ministerul Afacerilor Externe. Iar actele de identitate pentru apatrizi, refugiați și beneficiari de protecție umanitară vor fi eliberate de către Inspectoratul General pentru Migrație al MAI.

Pașaportul va fi eliberat cetățenilor Republicii Moldova, iar documentele de călătorie vor fi eliberate persoanelor cărora li s-a recunoscut statutul de apatrid sau de refugiat, precum şi persoanelor cărora li s-a acordat protecție umanitară în conformitate cu actele normative privind migrația şi azilul.

Parlamentul a votat reguli mai stricte pentru limitarea fumatului în Republica Moldova. Se menționează că acestea includ extinderea zonelor fără fumat, majorarea amenzilor și etichetarea clară a produselor din tutun. Legea va intra în vigoare după 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Proiectul, votat în a doua lectură, a fost elaborat de Ministerul Sănătății împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Propunerile legislative se referă la toate tipurile de produse din tutun și cele conexe – țigări, țigări electronice, dispozitivele pentru încălzirea tutunului sau narghileaua.

Despre amenzi

Conform Parlamentului, vor fi înăsprite amenzile pentru admiterea fumatului în locuri interzise.

Acestea vor fi de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la un an. Totodată, persoanele fizice care fumează în locuri interzise vor fi amendate cu până la 2 250 de lei sau vor presta muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Amenzi mai dure vor fi aplicate și persoanelor care vor comercializa produse din tutun în locuri interzise sau minorilor. Acestea vor risca amenzi de până la 20 000 de lei.

O altă noutate a proiectului ține de faptul că plasarea pe piață a pliculețelor cu nicotină va fi sancționată cu o amendă de până la 4500 de lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice sancțiunea va fi de până la 15 000 de lei, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Despre restricții

Proiectul interzice vânzarea produselor din tutun în chioșcuri și alte unități comerciale mobile sau fixe. De asemenea, produsele din tutun, dispozitivele și accesoriile pentru acestea nu vor putea fi vândute fără documente care să ateste proveniența lor, emise de producători sau importatori.

O altă prevedere extinde lista locurilor unde fumatul va fi interzis. Fumatul nu va fi permis în spațiile publice deschise ale sediilor, inclusiv pe terenurile aferente ale instituțiilor medico-sanitare, de învățământ, instituțiilor sociale, culturale, sportive.

De asemenea, fumatul va fi interzis în zona de 10 metri în jurul intrărilor în clădirile instituțiilor publice, sociale, culturale și sportive, precum și în clădirile unde se oferă servicii publice, indiferent de tipul de proprietate.

Fumatul va fi interzis și în apropierea ușilor deschise care duc în spații publice închise, precum și lângă ferestrele deschise ale locurilor de muncă sau lângă instalațiile de ventilație care deservesc aceste spații.

De asemenea, fumatul nu va fi permis pe terenurile de joacă pentru copii, terenurile de sport, parcurile de distracții, grădinile zoologice, parcurile acvatice, lângă piscine, pe plaje, în stațiile de transport public și în zonele pentru îmbarcarea și debarcarea pasagerilor, precum și în pasajele pietonale subterane.

În plus, angajatorii și proprietarii spațiilor publice vor fi obligați să asigure un mediu fără fum de tutun.

Reguli noi pentru etichetarea produselor legate de tutun

Proiectul stabilește reguli noi pentru etichetarea produselor legate de tutun, cum ar fi țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Pe ambalaje trebuie să fie avertismente clare despre conținutul de nicotină și riscurile pentru sănătate, care să ocupe 30% din suprafața ambalajului.

De asemenea, se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

***

Parlamentul menționează că trei din zece adulți din Moldova fumează, iar peste un sfert consumă produse din tutun în fiecare zi. Totodată, numărul adolescenților care fumează a crescut rapid în ultimii ani.

Ploile torențiale din 28–29 mai au provocat inundații și pagube în mai multe localități din Republica Moldova. Echipele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit în cel puțin 16 cazuri pentru a sprijini populația afectată.

Cele mai multe intervenții s-au înregistrat în nordul țării, în municipiul Bălți, unde salvatorii au efectuat lucrări de pompare a apei din curți, beciuri și anexe gospodărești. Operațiuni similare au avut loc și în raioanele Sîngerei, Rîșcani și Glodeni. În centrul țării, pompierii au fost solicitați în localitățile Lozova (Strășeni) și Bursuc (Nisporeni).

În același timp, echipele IGSU au intervenit pentru îndepărtarea arborilor doborâți de vânt, care au căzut peste carosabil, automobile și chiar peste o conductă de gaz. Astfel de cazuri au fost raportate în municipiul Bălți și la periferia orașului Soroca.

Precipitațiile au provocat și deteriorarea infrastructurii rutiere. În localitatea Dumbrăvița (raionul Sângerei), au fost afectați circa 0,8 km de drumuri din pietriș, iar în Năvârneț (raionul Fălești), aproximativ 2 km de drumuri au fost acoperiți de aluviuni, fiind înnămolite și șapte gospodării.

Comisiile locale pentru Situații Excepționale urmează să evalueze pagubele materiale.

Amintim că, în ultima perioadă, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis mai multe alerte cod galben de instabilitate atmosferică, cu ploi abundente și descărcări electrice.

Potrivit prognozei meteo, până la sfârșitul acestei săptămâni nu sunt așteptate precipitații. Cerul va rămâne însă mai mult noros, iar temperaturile vor oscila între 12 și 23 de grade Celsius.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: