DOC Același concert, salarii diferite. Cu ce onorarii de la stat s-au ales artiștii care au cântat pe 21 mai în PMAN
Full Article 4 minutes read

DOC Același concert, salarii diferite. Cu ce onorarii de la stat s-au ales artiștii care au cântat pe 21 mai în PMAN

Aproape 470 de mii de lei – atât a costat statul concertul „Adunarea Națională Moldova Europeană” din 21 mai, în PMAN – eveniment lansat de președinta țării, Maia Sandu. Cel puțin asta arată datele prezentate de Ministerul Culturii într-un răspuns pentru Asociația Obștească Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări „Platforma”. Potrivit actului semnat de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, artiștii care au evoluat pe scenă pe 21 mai au fost remunerați cu sume între șase mii și 100 mii lei.

Ministerul Culturii anunță că în cadrul evenimentului au evoluat atât artiști, cât și colective artistice. Ministerul a blurat, în mare parte, numele artiștilor care au cântat pe 21 mai în PMAN. Conform listei, statul a remunerat pentru prestația lor cu câte 100 mii lei Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros; Moldovan Național Youth Orchestra, dirijor Andriano Marian, care este și fratele deputatului Radu Marian. La polul opus, Corul „Moldova” al Companiei „Teleradio-Moldova” a fost remunerat cu doar 5 mii lei, iar ansamblul de trompetiști cu – 8 mii lei. Alte nume Ministerul Culturii nu oferă. Instituția face trimitere în acest sens la legea pentru protecția datelor cu caracter personal – care stipulează că datele cu caracter personal nu pot fi divulgate fără acordul persoanei menționate.

Totuși, activistul Vitalie Sprînceană, tot el președintele al asociației obștești care a solicitat comentariul din partea Ministerului Culturii, a făcut publică lista completă a artiștilor și a colectivilor artistice care au evoluat pe 21 mai în PMAN și suma pe care au perceput-o pentru prestație.

100 mii lei ar fi perceput, spune Sprînceană, interpretul Vali Boghean. Cristi Aldea-Teodorovici ar fi luat 90 mii lei, în timp ce maestrul Eugen Doga și Surorile Osoianu au perceput câte 15.500 lei. Interpretul Cătălin Josanu ar fi fost plătit cu 10 mii lei, iar Mihai Ciobanu, Ioana Căpraru-Serbușca și Ion Paladi – cu câte 6.250 lei. Pe de altă parte, interpretele de muzică populară Lilia Roșca și Mihaela Tabura ar fi fost achitate cu câte 5 mii lei.

„Nu mă întrebați de ce Eugen Doga a luat singur cât cele 5 surori Osoianu sau de ce corul TVM a fost prețuit de 20 ori mai ieftin decât orchestra condusă de fratele deputatului Radu Marian sau decât orchestra lui Vali Boghean…”, a scris Vitalie Sprînceană pe pagina sa de Facebook.

În reacție, activistul Ion Andronache a cerut demisia ministrului Culturii, Sergiu Prodan. Andronachi susține că diferența de bani ridicată de orchestra TRM, vizavi de Orchestra Lăutarii, Moldova Youth Orchestra, dar și interpreții Vali Boghean și Cristian Aldea-Teodorovici, este una „colosală”.

„Pentru această atitudine batjocoritoare față de artiștii care activează în instituțiile culturale „de stat”, ministrul Sergiu Prodan trebuie să-și dea demisia. Iar acest lucru în mod normal trebuie cerut de toți acești artiști, cât și de admiratorii artei care apreciază efortul lor. Eu înțeleg că iar nu-s bani pentru a le da salarii decente artiștilor, însă măcar la evenimentele publice pentru care se cheltuie peste 5 milioane de lei nu vă bateți joc de ei. Demisia, domnule Prodan”, a scris Ion Andronachi.

NM a încercat să afle de la reprezentanții Ministerului Culturii în baza căror criterii a fost stabilit onorarul artiștilor care au evoluat pe 21 mai în PMAN. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Liuba Lupașco, a declarat că va reveni cu un răspuns în „cel mai scurt timp”. Până la publicarea subiectului, redacția nu a recepționat, însă, nici un răspuns oficial din partea Ministerului Culturii.

Amintim că zeci de mii de oameni s-au adunat pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale pentru a-și exprima dorința de a construi viitorul Republicii Moldova în Uniunea Europeană. De la Briceni la Cahul, aproape 80 de mii de oameni, alături de conducerea țării și oaspeți de rang înalt, au declarat în unison că „Moldova este Europa”, iar „Europa este Moldova”. Evenimentul a fost organizat, simultan, în peste 33 de orașe și capitale ale UE. Potrivit Guvernului, statul a cheltuit, în total, 4,7 milioane lei pentru organizarea evenimentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: