PUN va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu o sintagmă din legea cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice
Full Article 2 minutes read

PUN va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu o sintagmă din legea cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice

Partidul Unității Naționale (PUN) va sesiza Curtea Constituțională pentru a declara neconstituțională o sintagmă din legea cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice. Despre acest lucru a anunțat deputatul Octavian Țîcu, în cadrul unui briefing de presă, astăzi, 6 iulie.

Mai exact, este vorba despre sintagma: „copiii persoanelor supuse represiunilor, care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele, se consideră copii proveniți din căsătoria încheiată până la represiune”. Potrivit lui Octavian Țîcu, la aproximativ 300 de persoane „li s-au luat drepturile elementare de a beneficia de statutul de victime ale represiunilor regimului totalitar comunist”.

„În 1992, parlamentul a adoptat legea cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice. Potrivit acestei legi, au statut de victimă a represiunilor politice toți membrii familiilor deportaților. Cu toate acestea, în 1994, parlamentul a emis o altă lege și a menționat faptul că nu toți copiii care sunt născuți în locurile represiunii au statut de victimă a represiunilor politice, ci doar copii care provin dintr-o căsătorie încheiată înaintea represiunii”, a declarat vicepreședintele PUN, Ion Cobîșenco.

Potrivit lui Cobîșenco, „această sintagmă este contrară prevederilor articolului 1 din Constituție, articolului 4 și articolului 16 alin.1 și 2, care stabilește principiul egalității și care menționează că toți cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii și autorităților publice fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, religie, sex, apartenență politică, avere sau origine socială”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: