Putem pleca din Moldova? Ce înseamnă decizia cu privire la reluarea curselor internaționale
Full Article 4 minutes read

Putem pleca din Moldova? Ce înseamnă decizia cu privire la reluarea curselor internaționale

În Moldova a fost anunțată reluarea activității de transport rutier și feroviar de persoane în traficul internațional. Dar cât de departe vor reuși să plece locuitorii Moldovei, dacă frontierele țărilor vecine încă sunt închise? NM a analizat, cum anume va funcționa în timpul apropiat transportul terestru internațional.

Trenurile

Deși există permisiunea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” încă nu lansează circulația trenurilor internaționale. Cauza principală o constituie frontierele închise ale țărilor vecine.

„Vom lansa circulația atunci când Ucraina și Rusia vor deschide frontierele. Vom lansa cursele Chișinău – Moscova, Chișinău – Odessa. România încă este închisă”, a spus pentru NM Miron Gagauz, vicepreședintele „Calea Ferată din Moldova”.

Menționăm că până la carantină, se putea merge cu trenul de la Chișinău până la Odessa, Moscova, Sankt-Petersburg, Iași și București. Deocamdată, trenurile de pasageri circulă doar în interiorul țării.

Ambasada Ucrainei în Moldova a confirmat pentru NM că deocamdată, frontierele Ucrainei sunt închise pentru străini, iar cetățenii care vin în țară trebuie să stea în carantină timp de două săptămâni. Însă a menționat că după 1 iunie, situația s-ar putea schimba.

Și cei de la Consulatul Moldovei în România au comunicat pentru NM că frontiera română este închisă pentru cetățenii Moldovei. Excepție sunt cetățenii Moldovei cu acte românești, permis de ședere și cei care traversează frontiera prin tranzit, având acte care confirmă scopul călătoriei. De exemplu, contract de muncă în Europa.

Iar cei de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au comunicat pentru NM că cetățenii Moldovei care intră în România vor trebui să respecte regulile carantinei.

Autobuzele

Încă lipsește circulația autobuzelor internaționale dintre Moldova și Ucraina. Din orarul Gării Auto de Nord, de unde pornesc cursele spre Ucraina, reiese că deocamdată, acestea au fost sistate.

Iar circulația autobuzelor între Moldova și România a fost reluată. Însă pentru ca la frontieră să fie lăsați cei cu documente moldovenești, este nevoie fie de o viză pe termen lung (aceasta este oferită, de exemplu, studenților), fie de permis de ședere în România.

NM a contactat câteva companii care se ocupă de transportul de pasageri dintre Moldova și România. Acum, sunt posibile plecările la Iași, București, Piatra Neamț și alte orașe din România.

Au fost reluate și cursele cu autocarul spre Italia. Însă cei din companiile transportatoare au comunicat reporterului NM, care s-a prezentat ca turist, că pentru călătorie sunt necesare documente italienești: contractul de muncă, permisul de ședere și asigurarea medicală. Pentru turiști, țara încă este închisă.

Agenția Națională Transport Auto a comunicat pentru NM că autoritățile au permis călătoriile, însă organizația încă nu are informații despre direcțiile în care au fost reluate cursele.

Carantină la revenire

Menționăm că la revenirea în Moldova din călătoriile în străinătate, majoritatea persoanelor vor trebui să stea în autoizolare timp de 14 zile. Carantina obligatorie a fost anulată doar pentru câteva categorii de cetățeni care intră în țară.

Nu vor fi impuși să stea 14 zile în autoizolare cei care nu au temperatură ridicată ori simptome ale infecțiilor respiratorii și cei care fac parte din următoarele categorii:

– Conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport care efectuează transportarea mărfurilor;

– Echipajele aeronavelor și brigăzile garniturilor de tren;

– Persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoțitorul, cu prezentarea documentelor confirmative;

– Elevii, studenții care învață în străinătate și care urmează să susțină examene

– Persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau alt document confirmativ;

– Persoanele în tranzit;

– Membrii misiunilor diplomatice și membrii familiilor acestora.

Reamintim că la 25 mai, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a publicat o decizie conform căreia, începând cu 26 mai, Moldova va relua cursele internaționale efectuate cu autocarul și cu trenul, care au fost sistate temporar din cauza epidemiei de coronavirus. În document nu sunt precizări, unde anume vor fi posibile călătoriile.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: