Putin își sporește influența în Africa. Președintele Nigerului, alungat de la putere, avertizează: întreaga regiune ar putea ajunge sub controlul CVK Wagner
Full Article 2 minutes read

Putin își sporește influența în Africa. Președintele Nigerului, alungat de la putere, avertizează: întreaga regiune ar putea ajunge sub controlul CVK Wagner

Președintele Nigerului, răsturnat de junta militară, Mohamed Bazoum, a cerut Statelor Unite și altor țări să-l ajute să restabilească ordinea constituțională. Potrivit lui, lovitura de stat ar putea avea consecințe „devastatoare” pentru lume şi ar putea aduce regiunea Sahel sub „influența” Rusiei, prin mercenarii din grupul Wagner, scrie BBC.

„În această perioadă grea, fac apel la Guvernul Statelor Unite și întreaga comunitate internațională să ne ajute să restabilim ordinea constituțională”, a scris Mohamed Bazoum într-un articol de opinie din ziarul american The Washington Post, pe care l-a început cu cuvintele „Scriu aceste rânduri ca ostatic.”

În apelul său, Mohamed Bazoum notează în mod special că junta militară din Niger dorește, la fel ca juntele vecine Mali și Burkina Faso, să invite grupul militar rus Wagner în locul francezilor și americanilor, care au ajutat până acum Nigerul să lupte împotriva grupărilor radicale islamice.

„Întreaga regiune a Sahelului Central ar putea cădea sub influența Rusiei prin intermediul Grupului Wagner, ale cărui metode teroriste brutale au fost amplu demonstrate în Ucraina”, scrie Bazoum.

Președintele demis susține că, contrar afirmațiilor militarilor loviturii de stat, datorită ajutorului Statelor Unite și Franței, viața în Niger a devenit mult mai sigură în ultimii doi ani: atacuri ale grupărilor islamiste aproape că s-au oprit.

Mohamed Bazoum este primul președinte al Nigerului care îl înlocuiește pe fostul lider al țării în cadrul unor alegeri pașnice și democratice din 2021.

Între timp, Senegal a anunțat că este gata să trimită trupe în Niger dacă alianța ECOWAS din Africa de Vest decide acest lucru. La sfârșitul săptămânii trecute, liderii tarilor ECOWAS i-au amenințat pe puciștii din Niger cu intervenție dacă nu vor returna puterea președintelui Bazoum în termen de o săptămână.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: