Putin modifică Codul penal: Neexecutarea ordinelor militare pe timp de război va fi pedepsită cu închisoare
Full Article 2 minutes read

Putin modifică Codul penal: Neexecutarea ordinelor militare pe timp de război va fi pedepsită cu închisoare

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un pachet de amendamente la Codul penal al Rusiei, referitoare la serviciul militar, scrie agenția de presă Ria Novosti. Potrivit sursei, se introduce răspunderea penală pentru predare voluntară (de la trei la zece ani închisoare), precum și pentru jaf (până la 15 ani).

Totodată, conform modificărilor operate, rușii vor fi trași la răspundere penală  neexecutarea ordinelor militare, rezistența în fața șefului serviciului militar, abandonarea neautorizată a locului de serviciu, dezertarea, sustragerea de la serviciu, încălcarea regulilor de serviciu, pierderea bunurilor militare – dacă acestea au fost săvârșite „în perioada legii marțiale, în timp de război sau în condiții de conflict armat sau de desfășurare a ostilităților”.

Cei chemați pentru pregătire militară din rezervă vor răspunde penal pentru neprezentare sau părăsirea neautorizată de la locul de serviciu la egalitate cu soldații contractuali.

Unele modificări se referă la îndeplinirea contractelor în temeiul ordinului de stat. Astfel, pentru încălcarea repetată a termenilor contractului, rușii pot primi de la patru la opt ani de închisoare, iar dacă sarcina nu este finalizată sau prejudiciul se ridică la cel puțin cinci milioane de ruble – de la cinci până la zece ani.

O circumstanță agravantă pentru infracțiunile împotriva serviciului militar va fi luată în vedere dacă acestea sunt săvârșite nu numai în condițiile unui conflict armat sau a ostilităților, ci și „în perioada de mobilizare sau a legii marțiale, în timp de război”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: