Putin și Lukașenko au discutat despre incidentul cu avionul Ryanair
Full Article 2 minutes read

Putin și Lukașenko au discutat despre incidentul cu avionul Ryanair

În cadrul unor discuții neformale, Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko au abordat subiectul aterizării forțate la Minsk a avionului Ryanair, informează RBC.

Potrivit sursei citate, Lukașenko l-a informat pe Putin în detalii despre situația privind avionul Ryanair. De asemenea, oficialii au discutat despre reținerea Sofiei Sapega, prietena activistului Roman Protasevici.

„La inițiativa președintelui, a fost abordat subiectul reținerii unui cetățean rus, care se află într-un centru de detenție preventivă. Desigur, nu suntem indiferenți la soarta ei”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Totodată, Rusia va elibera o tranșă de 500 de milioane de dolari către Belarus, a doua dintr-un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pe care Moscova l-a promis Minskului.

Menționăm că aceasta este a treia întâlnire dintre Lukașenko și Putin de la începutul anului. Jurnaliștii ruși scriu că întrevederea a avut loc pe fundalul pregătirii noilor sancțiuni din partea UE pentru Minsk. Motivul este incidentul cu avionul de pasageri al companiei irlandeze Ryanair, care în timpul zborului din 23 mai, de la Atena spre Vilnius, a aterizat de urgență la Minsk. Aeronava, care survola spațiul aerian al Belarusului și se apropia de frontiera cu Letonia, a fost nevoit să aterizeze după ce dispecerii au anunțat piloții despre o eventuală bombă care se afla la bordul aparatului de zbor. Alarma s-a dovedit a fi falsă. Avionul a fost însoțit de un aparat de zbor militar, la comanda directă a președintelui Lukașenko.

După aterizarea la Minsk, forțele belaruse i-au reținut pe fostul redactor-șef al portalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici și pe iubita acestuia, cetățeana Rusiei Sofia Sapega, care se aflau la bord. În Belarus, Protasevici a fost inclus în lista persoanelor implicate în acte de terorism și este acuzat de „promovarea urii sociale față de forțele de ordine” și „organizarea dezordinilor în masă”.

Într-o investigație publicată de jurnaliștii de la Centrul „Dosssier”, în colaborare cu The Daily Beast și Der Spiegel, se arată că dispecerii aeroportului din Minsk au informat piloții Ryanair despre presupusa bombă plasată la bordul aeronavei cu 27 de minute mai devreme decât au primit ei înșiși mesajul.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: