„O asemenea practică este inadmisibilă”. Reacția Centrului „La Strada” privind eliberarea olandezului care ar fi abuzat sexual doi copii
Full Article 2 minutes read

„O asemenea practică este inadmisibilă”. Reacția Centrului „La Strada” privind eliberarea olandezului care ar fi abuzat sexual doi copii

Centrul Internațional „La Strada” consideră inadmisibilă decizia instanței de judecată de a-l elibera din arest pe cetățeanul olandez, care ar fi abuzat sexual doi copii din raionul Cahul. „Această decizie confirmă, o dată în plus, cât de slab și compromis este sistemul de justiție în raport cu cazurile de abuz sexual față de copii”, se anunță într-un comunicat publicat, ieri, 10 decembrie.

Centrul „La Strada” este de părere că „instanța nu a ținut cont de circumstanțele agravante ale faptelor comise de cetățeanul străin”. Mai mult, „perioada îndelungată în care au fost exploatați sexual copiii, relația de încredere pe care abuzatorul a creat-o cu familia copiilor și faptul că minorii nu percepeau caracterul relației în care erau implicați constituie, la fel, „circumstanțe agravante”. În acest sens, centrul atenționează că este necesară evitarea oricărui contact dintre abuzator, copii și familia acestora, iar această condiție poate fi asigurată doar prin arest preventiv.

Potrivit sursei citate, eliberarea bărbatului, „după o perioadă îndelungată de căutări, îi poate crea condiții pentru a se ascunde sau a părăsi teritoriul Republicii Moldova prin regiunea transnistreană”. Totodată, prin plasarea individului în libertate, reprezentanții instituției consideră că „nu recunoaștem problema abuzului sexual față de copii și că, în anumite circumstanțe, drepturile învinuitului pot prevala asupra drepturilor copilului de a fi protejat de exploatare sexuală”. Astfel, „o asemenea practică este inadmisibilă, mai ales că cetățeanul olandez nu acționa de unul singur, ci făcea parte dintr-o rețea internațională de turiști sexuali”, se mai anunță în comunicat.

În încheiere, „La Strada” speră că „instanța nu va lăsa interesele sistemului să compromită viața, bunăstarea și interesul superior al copilului”.

Amintim că luni, 2 decembrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat că trimite în judecată dosarul unui cetățean al Olandei, învinuit că a abuzat sexual doi copii din raionul Cahul, în perioada 2015-2018. Ulterior, pe 8 decembrie, Judecătoria Cahul a dispus revocarea măsurii de arest preventiv și plasarea bărbatului în liberarea provizorie sub control judiciar.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: