Recean, despre minoritățile naționale din Moldova: „Vreau să se vorbească limba maternă acasă”
Full Article 2 minutes read

Recean, despre minoritățile naționale din Moldova: „Vreau să se vorbească limba maternă acasă”

Premierul desemnat, Dorin Recean, își propune pe parcursul mandatului său să dezvolte multiculturalismul moldovenesc. Oficialul susține că guvernarea trebuie să dezvolte și să păstreze limbile etniilor din țara noatră.

Dorin Recean i-a promis parlamentarei Elena Beleacova că nu va mai permite ca necesitățile minorităților naționale ale Moldovei să fie omise.

„Îmi amintesc experiența mea din MAI, când mergeam în UTA Găgăuzia. Mereu mă întrebam de ce nu există suficienți oameni, care să vorbească în limba găgăuză. De asemenea, există multe sate ucrainești, în care copiii nu pot vorbi ucrainește. Consider că trebuie să schimbăm acest lucru. Noi trebuie să stimulăm aceste comunități în așa mod ca în casele lor să se vorbească în limba maternă. Aș vrea ca în aceste regiuni să existe muzee, cercuri de interese, unde se discută despre cultura și istoria acestor popoare. Guvernul pe care eu îl voi conduce va pune accent pe multiculturalism. Noi trebuie să dezvoltăm și să păstrăm limbile etniilor din țara noatră. Vreau să vă spun că și integrarea europeană este despre oameni diferiți, care împărtășesc aceleași valori”, a declarat premierul desemnat.

Ulterior, deputata Ivanna Koksal i-a vorbit premierului desmenat despre sine în limba găgăuză. Parlamentara i-a spus că apreciază că el a îndemnat oamenii „să vorbească în limba maternă la ei acasă”.

„Mulțumesc. Mi-a plăcut mult cum sună limba în care ați vorbit. Nu am înțeles nimic, dar sună melodios. Cred că trebuie să deveniți premier și să lucrați cu vecinii dumnevoastră, ca ei la fel de frumos să poată vorbi în limba maternă”, a adăugat Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: