Premieră pentru Moldova: producătorii autohtoni pot exporta în UE și carnea de pasăre proaspătă. Precizările lui Recean
Full Article 3 minutes read

Premieră pentru Moldova: producătorii autohtoni pot exporta în UE și carnea de pasăre proaspătă. Precizările lui Recean

După ce anul trecut Moldova a obținut dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre, acum țara noastră poate exporta și carnea de pasăre proaspătă. Precizările au fost făcute de reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) pe 30 aprilie. Instituția a îndemnat agenții economici să manifeste interes și să depună cereri pentru exportul produselor lor în Uniunea Europeană. Premierul Dorin Recean a declarat că noua decizie „este un semn că dacă instituțiile se mobilizează, atunci pot obține rezultate pentru agenții economici”. Oficialul l-a felicitat pe ministrul Agriculturii Vladimir Bolea și pe reprezentanții ANSA „pentru această lucrare”. 

Reprezentanții ANSA au anunțat pe 30 aprilie că Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carnea de pasăre proaspătă, în stare refrigerată și congelată, în Uniunea Europeană. Agenția a menționat că, pe parcursul ultimilor doi ani, „a promovat cu succes mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene”.

„A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar la nivel central și teritorial, profesionalismul corpului de inspectori oficiali, capacitățile de administrare a focarelor de Gripă aviară pe teritoriul țării, capacitățile de testare ale sistemului de laboratoare, dar și gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene de către agenții economici ce intenționează să exporte pe piața comunitară”, au comunicat reprezentanții ANSA.

Astfel, instituția a îndemnat agenții economici să „manifeste interes și să depună cererea pentru exportul în Uniunea Europeană a produselor moldovenești”. „ANSA va acorda tot sprijinul necesar pentru a ajuta producătorii să se conformeze rigorilor UE, în scopul facilitării accederii produselor de origine animală pe piața europeană”, au menționat reprezentanții Agenției.

La ședința Guvernului din 30 aprilie, premierul Dorin Recean a spus că decizia obținută de Moldova „este un semn că dacă instituțiile se mobilizează, atunci pot obține aceste rezultate pentru agenții noștri economici, care creează locuri de muncă bine plătite”. „Noi am obținut ca nu doar carnea procesată, dar și carnea proaspătă și înghețată să poată fi exportată în Uniunea Europeană. Domnul vicepremier Bolea felicitări, mulțumim pentru această lucrare împreună cu colegii de la ANSA”, a declarat Recean.

Menționăm, în martie 2023, Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă din categoria A (de consum). Atunci, ANSA declara că în țara noastră activează 43 de unități de creștere a păsărilor și circa 227 mii de gospodării individuale de creștere a păsărilor. În cele două sunt crescute, în total, aproximativ 6 milioane de păsări. De asemenea, în Republica Moldova funcționează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual circa 45 mii tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: