Forumul Cinema Hora a adunat la Chișinău în jur de 70 reprezentanți ai cinematografiei din 20 de țări. Timp de două zile, cineaștii au participat la mai multe evenimente organizate de Centrul Național al Cinematografiei. La deschiderea forumului au fost prezenți Președinta țării, Maia Sandu, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan și Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.
«Republica Moldova se aliniază în mod activ la valorile europene, recunoscând cultura ca un pilon esențial în construirea unei societăți democratice prospere. Cinematografia este lider în răspândirea de noi valori și în promovarea diversității culturale, iar filmul este una dintre cele mai puternice modalități de a relata povestea unei națiuni», a declarat Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
«Ne dăm foarte bine seama de importanța acestui moment și vom depune toate eforturile pentru ca cinematografia să devină instrumentul cel mai important în comunicarea Moldovei cu lumea întreagă», a menționat Sergiu Prodan, Ministrul Culturii.
«Forumul Cinema Hora inaugurează o nouă etapă în colaborarea internațională pentru industria filmului moldovenesc. Abia aștept să văd rezultatele parteneriatelor care vor fi stabilite în cadrul acestui eveniment», a afirmat Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în Moldova.
În prima zi de eveniment, în sala Europa de la Parlamentul Republicii Moldova au avut loc mai multe sesiuni de discuții, în cadrul cărora cineaștii din afara țării au vorbit despre ecosistemul cinematografic internațional, colaborări de succes în industria de film, provocări și oportunități.
«Pot spune din propria experiență că este foarte important să se investească în promovarea filmelor, distribuție, participarea la festivaluri internaționale și alte activități de acest gen», a menționat Simone Baumann, de la German Films.
«Structura sistemului este ceea ce lipsește în Moldova. Din moment ce va fi creată, lucrurile se vor schimba esențial», a remarcat Nicolae Nikitin, care pe parcursul multor ani a dirijat la Berlinale țarile din Estul Europei.
În cea de-a doua zi a forumului, în incinta Artcor, cineaștii autohtoni au avut posibilitatea de a-și expune ideile creative și de a identifica potențiali parteneri printre reprezentanții industriei cinematografice din România, Ucraina, Bulgaria, Grecia, Germania, Danemarca, Muntenegru, Croația, Armenia, Norvegia, Macedonia de Nord, Georgia, Israel și țările Baltice.
«Cinematografia din Moldova are nevoie să fie vizibilă la nivel internațional, pentru că avem foarte multe de spus. Suntem ca un sit arheologic care încă nu a fost descoperit», a declarat Ana Gurdiș, regizoare de film documentar din Republica Moldova.
Scopul evenimentului a fost de a poziționa Moldova în context internațional ca o țară deschisă pentru colaborări și proiecte multiculturale.
«Acest eveniment este foarte important pentru țara noastră, deoarece a face film înseamnă a avea prieteni, parteneri, înseamnă a înțelege cum funcționează astăzi această industrie în lume și ce așteaptă publicul. Republica Moldova începe câte un pic să-și găsească locul în această industrie a filmului și evident că are nevoie de suport pentru a crește», a declarat Valentina Iusuphodjaev, directoarea Centrului Național al Cinematografiei.
Participanții internaționali au avut și un scurt program dedicat locațiilor atractive de filmare din țară.
Forumul Cinema Hora a fost organizat de Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, cu susținerea Ministerului Culturii și Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.