România, gata să ajute Moldova, la necesitate: E o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău
Full Article 3 minutes read

România, gata să ajute Moldova, la necesitate: E o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău

România este pregătită să ajute Moldova, dacă ar avea nevoie de gaze. O spune Ion Sterian, directorul general Transgaz. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă România, acesta a menționat că Bucureștiul este pregătit oricând și ar dura doar o oră de la solicitare, până când gazele ar ajunge la Chișinău.

Gazprom a redus joi livrările de gaze către România de la o medie de peste 3 milioane de metri cubi pe zi, la 300.000. Directorul Transgaz spune într-un interviu pentru Europa Liberă că cea mai probabilă cauză este scăderea cererii de pe piața românească.

Directorul TransGaz România, Ion Sterian spune, într-un interviu pentru Europa Liberă că nu există motive de îngrijorare ca urmare a scăderii exportului de gaze rusești.

Depozitele sunt umplute la un nivel de 67%, producția de gaze din noile zăcăminte din Marea Neagră va crește cu un milion de metri cub de gaz pe zi, iar România produce pe perioada verii mai mult gaz decât folosește, așa că poate înmagazina în continuare.

O iarnă blândă ar putea face ca România să nu aibă nevoie de niciun metrul cub de gaz din import.

Întrebat dacă România ar putea ajuta Republica Moldova, în caz de necesitate, Ion Sterian a spus: Bineînțeles! Am construit și gazoductul Ungheni – Chișinău, e funcțional de anul trecut. Suntem pregătiți oricând, e o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău”.

Transgaz vehiculează 90% din gazele naturale consumate în România. Compania a asigurat cea mai mare parte din finanțarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Totodată, Transgaz deține 75% din capitalul Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, companie ce deține și gestionează interconectorul Iași – Chișinău.

Potrivit datelor companiei, capacitatea de export a conductei cu diametrul DN 500, la Pmin=39,5 bar. este de 1,88 miliarde de metri cubi pe an, iar cea de import este de 0,73 miliarde de metri cubi la Pmin=24 bar, notează Mold-Steet.md.

***

Anterior, consilierul în cadrul Cancelariei premierului Românei, George Agafitei, a menționat într-o emisiune televizată că Bucureștiul ia în considerare ajutorul pentru Republica Moldova.

„Chiar dacă va fi o iarnă grea, nu cred că va depăși ceea ce avem în depozite și ceea ce producem. Suntem și în discuții cu partenerii externi pentru import de gaze, import de gaze pe care o să îl facem nu doar pentru România, ci și pentru a-i ajuta pe vecinii noștri,  Republica Moldova sau Ucraina, sau alți parteneri din UE. Ajunge gazul și pentru moldoveni și o companie de stat care se ocupă de transportul de gaze a reușit să termine lucrările de interconectare între noi și Republica Moldova”, a precizat consilierul român.

„Dacă gazul curge într-o direcție, acum poate pleca gazul și de la noi la ei. Dacă ei au nevoie, noi le putem oferi”, a mai menționat consilierul în cadrul Cancelariei premierului Românei.

Amintim că în cadrul vizitei la București din 29 iulie curent a președintei Maia Sandu, omologul ei român Klaus Iohannis a spus că România nu va abandona Republica Moldova și va găsi soluții, inclusiv pe subiectul securității energetice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: