România sprijină agricultorii din Moldova, afectați de embargoul impus de Rusia
Full Article 2 minutes read

România sprijină agricultorii din Moldova, afectați de embargoul impus de Rusia

România sprijină agricultorii și fermierii din Republica Moldova, afectați de embargoul impus de Federația Rusă, la începutul lunii august. Asigurarea vine din partea prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, și a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Ministrul Agriculturii anunță pe o rețea de socializare că a avut o întrevedere astăzi, 8 septembrie, cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Potrivit lui Bolea, subiectele principale abordate au vizat perspectivele de stimulare și promovare a exportului de produse agroalimentare pe piața română.

„Nicolae Ciucă a accentuat disponibilitatea Guvernului român de a oferi întregul sprijin pentru a gestiona procesul de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva domeniului agriculturii. Totodată, prim-ministrul României a dat asigurări de întreaga deschidere pentru a sprijini agricultorii și fermierii din Republica Moldova, afectați de embargoul impus de Federația Rusă”, anunță Vladimir Bolea.

Mai mult, Bolea declară că, în cadrul întrevederii, au fost discutate, inclusiv, oportunitățile în vederea stabilirii noilor parteneriate economice între producătorii agricoli din Moldova și rețelele comerciale din România.

„În scopul creării unui mediu propice de dezvoltare a colaborării între antreprenorii ambelor state, am convenit și asupra unor aspecte ce țin de organizarea și participarea la cel mai important eveniment agricol din România „Indagra”, ce va avea loc în perioada 26-30 octombrie curent”, mai scris Bolea.

În mesajul postat urmare vizitei, ministrul Agriculturii a menționat că apreciază sprijinul acordat de partea română Republicii Moldova în procesul de sporire a exporturilor cu produse agricole în comunitatea europeană.

Amintim că Rosselhoznadzor a introdus restricții la importul de produse agricole din 31 de regiuni ale Republicii Moldova în Rusia, din 15 august. Potrivit Federației Ruse, decizia a fost luată urmare a depistării repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești, care intră pe teritoriul Rusiei.

Astfel, Rusia a inclus în „lista neagră” următoarele regiuni din Moldova: Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Sîngerei, Orhei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni. Interdicția se aplică și unității teritoriale autonome Găgăuzia și municipiilor Chișinău și Bălți.

Potrivit autorităților din Federația Rusă, starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespund reglementărilor, fiind depistați 5 dăunători de carantină în loturile importate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: