România și-a evacuat 800 de cetățeni din Israel. Bucureștiul anunță că și 100 de români din Fâșia Gaza au cerut repatrierea
Full Article 3 minutes read

România și-a evacuat 800 de cetățeni din Israel. Bucureștiul anunță că și 100 de români din Fâșia Gaza au cerut repatrierea

Până în prezent, aproximativ 800 de români au fost evacuați din Israel, țară care de două zile se confruntă cu atacurile grupării teroriste Hamas din Fâșia Gaza. Informația a fost confirmată de ministrul Afacerilor Externe de la București Luminiţa Odobescu, într-o intervenție televizată la Digi24.ro. Oficiala a precizat că încă 800 de cetățeni ai României se află în Israel și au solicitat sprijin. Și în Fâșia Gaza se află 350 de români, dintre care 100 au solicitat până în prezent evacuarea. 

Situația este fluidă, estimăm că în jur de încă 800 de cetățeni români se mai află în Israel. Dar situația e volatilă, în fiecare zi mai mulți cetățeni au indicat unde se află și au solicitat sprijin. Suntem atenți la cifrele pe care le spunem și obiectivul nostru e să ne concentrăm să repatriem cât mai mulți cetățeni români, cât mai repede.  La acest moment putem gestiona situația cu avioane TAROM și ale companiilor private. În funcție de evoluții, avem în vedere și alte opțiuni, dar acum ne concentrăm pe suplimentarea curselor TAROM” a declarat ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

Și în Fâșia Gaza se află 350 de români, dintre care 100 au solicitat până în prezent evacuarea.

Avem o situație a românilor din Fâșia Gaza, situația e extrem complicată, suntem în contact cu o parte din ei, avem situația celor care doresc și au solicitat evacuare si repatriere, suntem in dialog cu autoritățile israele, dar si cu cele din țările vecine. Solicitarea de evacuare o avem de la 100 de persoane. În jur de 350 de români sunt în Fâșia Gaza, dar nu toți au solicitat evacuarea” a precizat ministrul.

MAE-ul român a informat că pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv se află o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah cu scopul de a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport.

***

De menționat că, oficial, în Israel se află aproximativ 20 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău, pe 9 octombrie, a avut loc o ședință a Celulei de Criză pentru a analiza situația de securitate din Israel. Urmare a ședinței, reprezentanții instituției au informat că Ambasada Moldovei din Israel funcționează în regim alert, fiind prestate doar servicii consulare de urgență, și că a primit 65 de solicitări pentru informații referitoare la situația din țară și a zborurilor comerciale. Pentru moldovenii care doresc să părăsească Israelul, MAEIE a precizat că următoarele zboruri pe cursa Tel-Aviv – Chișinău sunt programate pentru: 10.10.2023; 11.10.2023; 12.10.2023 și 15.10.2023;

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: [email protected]

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

mail: [email protected]


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: