ONU: mii de locuitori din Gaza au pătruns în depozitele cu ajutoare umanitare 
Full Article 3 minutes read

ONU: mii de locuitori din Gaza au pătruns în depozitele cu ajutoare umanitare 

Mii de locuitori ai Fâșiei Gaza au pătruns pe 28 octombrie în depozitele și centrele de distribuție a ajutoarelor, luând făină și alte provizii de primă necesitate. O declarație în acest sens a fost făcută de Agenția Organizației Națiunilor Unite (ONU) de ajutorare și lucrări pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), relatează novayagazeta

Acesta este un semn îngrijorător că ordinea civilă începe să fie încălcată după trei săptămâni de război și blocada Gazei. Oamenii sunt speriați, furioși și disperați. Tensiunea și teama cresc din cauza întreruperii comunicațiilor telefonice și prin internet. Oamenii simt că sunt singuri, separați de familiile lor din Gaza și de restul lumii”, a spus directorul pentru afaceri al UNRWA din Fâșia Gaza Thomas White.

ONU: mii de locuitori din Gaza au pătruns în depozitele cu ajutoare umanitare 

AFP

Potrivit organizației, până în prezent, puțin peste 80 de camioane cu ajutor umanitar au ajuns în Gaza timp de o săptămână. Pe 28 octombrie, din cauza întreruperii comunicațiilor, în regiune nu a ajuns nici un convoi.

Livrările se epuizează, iar ajutorul umanitar transportat cu camionul în Fâșia Gaza din Egipt este insuficient”, au declarat reprezentanții UNRWA.

Organizația a adăugat că „nevoile populației sunt enorme”.

Potrivit Reuters, capacitatea UNRWA de a furniza ajutor umanitar Fâșiei Gaza este în mare măsură îngreunată de bombardarea în curs a regiunii, în rezultatul căreia cel puțin 50 de angajați ai organizației au fost uciși.

În această dimineață, comunicațiile mobile au revenit în Fâșia Gaza, a informat organizația NetBlocks. The New York Times a scris anterior, cu referire la surse, că Israelul a ascultat sfatul secretarului american al Apărării și nu a început încă să desfășoare operațiunea terestră la scară largă în Fâșia Gaza, limitându-se la operațiuni de asalt. În dimineața zilei de 28 octombrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că forțele armate au intrat în Gaza ca „a doua parte a războiului”, dar nu a numit aceste acțiuni o invazie la scară largă.

***

Amintim că în Israel a fost decretată stare de război din 8 octombrie – la o zi distanță după ce gruparea teroristă Hamas a început să lanseze atacuri asupra acestei țări din Fâșia Gaza, teritoriu pe care-l controlează. În replică, armata israeliană a început să bombardeze Fâșia Gaza.

Ambasadorul Moldovei în Israel Alexandr Roitman declara că, oficial, în Israel se află circa 13 000 cetățeni moldoveni: 7000 în construcții și 5000 îngrijiri la domiciliu. În Fâșia Gaza se aflau oficial circa 100 de moldoveni.

Un cetățean moldovean, în vârstă de 35 de ani, și-a pierdut viața în Israel. Anunțul a fost făcut în dimineața zilei de 11 octombrie de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Potrivit Chișinăului, moldoveanul lucra în apropierea zonei de conflict.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: