Ce va face Republica Moldova cu banii neutilizați din fondul pentru compensații. Precizările ministrului Alexei Buzu 
Full Article 3 minutes read

Ce va face Republica Moldova cu banii neutilizați din fondul pentru compensații. Precizările ministrului Alexei Buzu 

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a fost întrebat de Vocea Basarabiei ce va face statul cu mijloacele financiare care nu vor fi folosite dar au fost alocate pentru acordarea compensațiilor în sezonul rece al anului. De menționat că 5 miliarde de lei au fost alocate de Guvern pentru oferirea compensații la facturi. Buzu a spus că autoritățile anticipează că prețurile la sursa de energie vor rămâne în continuare mari. Astfel, potrivit ministrului, mecanismul de acordarea a compensațiilor va fi operațional și începând cu noiembrie 2023. 

„În primul rând, noi trebuie să vedem, până la sfârșitul sezonului rece mai avem încă o lună și ceva, oficial se încheie la sfârșitul lunii martie, noi anticipăm că prețurile la sursa de energie vor rămâne în continuare mult mai mari comparativ cu acum câțiva ani, respectiv acest mecanism va fi operațional și în acest an, spre exemplu, începând cu noiembrie 2023”, a spus ministrul.

„O să vedem care vor fi tarifele la acel moment, dar noi planificăm, ne pregătim pentru următorul sezon, asta este unu și doi – guvernul abordează această criză energetică multilateral. Spre exemplu, colegii mei de la Ministerul Energiei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au programe prin care urmează ca blocurile de locuit, clădirile publice să devină mult mai eficiente din perspectiva termică, să încercăm să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie, să încercăm să creăm surse mai curate de energie”, a adăugat Buzu.

Anterior, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că „ar putea, într-adevăr, să nu fie direcționați toți banii din acest fond”. Astfel, jurnaliștii de la Vocea Basarabiei l-au întrebat pe ministru câți bani s-au utilizat din acest fost până astăzi.

„Eu nu pot să vă spun cu exactitate, o să rog colegii, pentru că noi relaționăm cu mai mulți furnizori – Moldovagaz, furnizorii de energie electrică, furnizorii de agent termic, ei au diferite modalități de facturare, cu care avem diferite relații comerciale, dar ceea ce am vrut să spun este că noi încercăm să privim nu doar pe termen scurt această modalitate de compensare, dar să ne pregătim pentru următoarea perioadă rece a anului”, a comunicat ministrul.

„Cu siguranță, când vom avea cifrele finale o să le publicăm, o să facem o analiză, o să vedem cum urmează eventual să îmbunătățim acest sistem pentru următoarea perioadă rece a anului”, a conchis el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: