Comuniștii și socialiștii au înaintat moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului Recean
Full Article 3 minutes read

Comuniștii și socialiștii au înaintat moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului Recean

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au înaintat joi, 5 octombrie, în plenul Parlamentului, moțiunea de cenzură asupra activității Cabinetului de miniștri, condus de premierul Dorin Recean. Inițiatorii moțiunii acuză actualul Executiv de sărăcirea populației, creșterea prețurilor și crearea unei crize socio-politice „de proporții”.

„Având în vedere situația creată în Republica Moldova urmare că statul este condus în regim de urgență de mai bine de doi ani, criza de proporții social-economică, având în vedere multiplele atacuri la adresa statului de drept din Republica Moldova, fracțiunea BCS înaintează moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului și exprimă vot de neîncredere pentru Guvernul Republicii Moldova”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, deputatul BCS Vlad Bătrîncea.

Deputatul din fracțiunea PAS, partid aflat la Guvernare, Radu Marian, a venit cu reacție pe rețelele de socializare. Parlamentarul susține că socialiștii și comuniștii ar fi împotriva majorărilor de salarii pentru circa 170 de mii de cetățeni, precum și împotriva investițiilor suplimentare pentru dezvoltare regională, drumuri, agricultură și cheltuieli energetice, în contextul în care moțiunea a fost depusă în aceeași zi în care premierul Dorin Recean a venit în Parlament pentru a cere rectificarea bugetului.

„Ei sunt împotriva majorării salariilor tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor cu 15%, iar a medicilor legiști cu 26%. Ei sunt împotriva creșterilor salariilor la angajaților din cultură cu 25% mai mult. Ei sunt împotriva oferirii sporurilor pentru cadrele didactice, polițiștilor, carabinierilor de 5 mii de lei. Ei sunt împotriva alocării suplimentare de bani pentru drumuri, proiecte din Satul European, pentru Fermieri. Toate aceste fonduri sunt planificate în rectificarea bugetară pe care o vom vota astăzi în prima lectură, chiar și cu opoziția socialiștilor și comuniștilor”, a declarat Marian.

UPDATE: NewsMaker l-a contactat pentru un comentariu pe Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Dorin Recean. „Nu comentăm propunerea de moțiune din partea BECS”, a comunicat Vodă.

Amintim că BCS a anunțat pe 25 septembrie că inițiază procedura de moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean. Atunci Vlad Batrîncea a declarat că BCS a demarat moțiunea de cenzură pentru că Guvernul nu ar fi „capabil” să gestioneze criza economică din Moldova.

***

Moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului poate fi inițiata de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși. Moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: