DOC Compania afiliată lui Șor, care a concesionat aeroportul în ultimii zece ani, a pierdut procesul contra Guvernului. Decizia CSJ
Full Article 2 minutes read

DOC Compania afiliată lui Șor, care a concesionat aeroportul în ultimii zece ani, a pierdut procesul contra Guvernului. Decizia CSJ

Avia Invest, compania afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) din 2013, până la revenirea acestuia în gestiunea statului zece ani mai târziu, în 2023, a pierdut procesul contra Agenției Proprietății Publice (APP) la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Decizia a fost pronunțată miercuri, 20 decembrie.

Avocații companiei concesionare au chemat în judecată APP pe 22 decembrie 2020. Ei au solicitat Agenției să-și anuleze actul prin care a desfăcut contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea Aeroportului Internațional Chișinău și a terenului aferent acestuia, cu restituirea de către SRL „Avia Invest” a tuturor activelor. Dosarul a fost examinat în prima instanță de judecătorii de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, iar ulterior repetat la Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție. Acțiunea depusă de „Avia Invest” a fost, însă, respinsă de fiecare dată drept neîntemeiată, cu menținerea deciziei primei instanțe care îi dă câștig APP.

„Se respinge cererea depusă de Societatea cu Răspundere Limitată „Avia Invest”, reprezentată de avocatul Lunga Dmitri cu privire la suspendarea executării deciziei instanței de apel în cauza intentată împotriva APP”, se menționează în ultima decizie a CSJ, din 20 decembrie.

Încheierea nu se supune niciunei căi de atac.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu 28 martie, curent, după ce în 2013 a fost luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani de „Avia Invest” SRL. Președinta țării, Maia Sandu, i-a acuzat de „furtul” aeroportului, prin „tranzacții mincinoase”, pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, fugarul Ilan Șor, precum și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vlad Plahotniuc. Ca urmare a acestei scheme, timp de nouă ani, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde lei, a declarat anterior șefa statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: