Dreptate la CtEDO pentru trei moldovence cu dizabilități intelectuale, violate de unul dintre medici. Vor primi €85 000
Full Article 2 minutes read

Dreptate la CtEDO pentru trei moldovence cu dizabilități intelectuale, violate de unul dintre medici. Vor primi €85 000

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a condamnat Republica Moldova în dosarul care vizează avorturile forțate și măsuri de control a nașterii în privința a trei femei cu dizabilități intelectuale, rezidente ale unui azil neuropsihiatric, urmare a violurilor repetate de unul din medicii șefi și investigarea plângerilor acestora. Acestea vor primi compensații în mărime totală de 85 000 euro, informează Juriștii pentru Drepturile Omului.

În hotărârea Curții de la Strasbourg din 22 noiembrie 2022 s-a constatat, în unanimitate, că a avut loc:

– violarea Articolului 3, sub aspect material, interdicția unui tratament inuman sau degradant, în ceea ce privește protecție legală inadecvată a integrității psihice a femeilor cu dizabilități intelectuale, avorturi forțate a celor reclamanți, și contracepția impusă primului reclamant; și

– violarea Articolului 3, sub aspect procedural, obligația de a realiza o investigație eficientă, în ceea ce privește cele trei reclamante.

Curtea a constatat că autoritățile au eșuat să realizeze o investigație eficientă a plângerilor reclamantelor privind rele-tratamente, în pofida faptului redeschiderii procedurilor de 4 ori, urmare a plângerilor acestora. Investigația nu a ținut cont de vulnerabilitatea lor ca femei cu dizabilitate intelectuală expusă abuzului sexual în context instituțional.

Judecătorii  au constatat că legislația penală națională nu prevede protecție efectivă împotriva unor atare intervenții medical invazive realizate fără consimțământul valabil a pacientului.

Curtea a acordat reclamanților 80,000 Euro cu titlu de prejudiciu și 5,000 Euro cu titlu de costuri și cheltuili.

În fața Curții reclamanții au fost reprezentați de V. Gasitoi, avocat din Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: