Ministra Justiției, discuție cu judecătorii CSJ: ce a spus Veronica Mihailov-Moraru despre demisiile din sistem 
Full Article 3 minutes read

Ministra Justiției, discuție cu judecătorii CSJ: ce a spus Veronica Mihailov-Moraru despre demisiile din sistem 

Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a avut o discuție cu judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ). La întrevedere au participat și unii judecători care și-au depus demisia. Discuția dintre părți s-a axat pe reforma justiției și evaluarea extraordinară a judecătorilor, dar și demisiile mai multor judecători din cadrul CSJ.

„La ședință au fost invitați toți judecătorii CSJ și au participat, atât dintre cei care și-au depus demisia, cât și cei care nu au renunțat la mandat”, comunică reprezentanții Ministerului Justiției.

Ministra Veronica Mihailov-Moraru a declarat că înțelege „că pot fi unele îngrijorări ale judecătorilor față de mecanismul de evaluare, dar reforma justiției pe segmentul verificării integrității judecătorilor trebuie să continue, și este o necesitate”.

„În contextul demisiilor și circumstanțelor în care au avut loc, doar se alimentează percepția publică privind semnalele de rezistență ale sistemului judecătoresc față de noile legi. De aceea, indiferent de motivele cererilor depuse, urmează a se ține cont în primul rând de interesul public, și anume de a asigura funcționalitatea Curții și continuitatea examinării dosarelor aflate pe rol, cel puțin până la începerea nemijlocită a evaluării”, a spus ministra.

Veronica Mihailov-Moraru a menționat că exercițiul de evaluare a judecătorilor Curții de Supreme de Justiției trebuie înțeles ca fiind un mecanism aplicat o singură dată inclusiv în contextul reformării curții.

„Acest mecanism a fost consultat public, inclusiv expertizat de Comisia de la Veneția, și urmare a discuțiilor comune, poate fi ajustat suplimentar pentru a face cât mai echilibrate condițiile evaluării. Mai mult, judecătorii care vor promova evaluarea vor avea dreptul la majorarea salariului”, a declarat oficialul.

***

Pe 14 februarie 2023, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererile de eliberare din funcție a 15 magistrați de la Curtea Supremă de Justiție. Consiliul a aprobat și cererile de demisie a trei judecători de la Curtea de Apel.

De menționat că la prezentarea ministrei Justiției în fața colectivului, premierul Dorin Recean a spus că „cea mai dificilă reformă pe care trebuie să o realizeze Moldova este cea a justiției”. „Avem sarcina clară să reformăm sistemul, să încurajăm cât mai mulți oameni onești să iasă în față și să-și asume să conducă acest sistem. Am încrederea că doamna ministru Veronica Mihailov-Moraru ne va conduce într-un mod accelerat pe această cale”, a menționat premierul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: