Rusia a declarat „război” astrologiei. Academia de Științe de la Moscova susține că oamenii cred în zodiac din cauza „erorilor” în gândire
Full Article 2 minutes read

Rusia a declarat „război” astrologiei. Academia de Științe de la Moscova susține că oamenii cred în zodiac din cauza „erorilor” în gândire

Academia Rusă de Științe a emis pe 18 decembrie un memorandum privind „pericolele” astrologiei. Comisia pentru combaterea pseudoștiinței susține că astrologia nu îndeplinește cerințele metodologice pentru o disciplină științifică. Popularitatea sa în rândul populației este explicată de o mulțime de „erori în gândirea umană”. Cetățenii au fost sfătuiți să nu folosească serviciile astrologilor atunci când iau decizii importante de viață, iar mass-media – să se abțină de la publicitate și popularizarea serviciilor și cursurilor astrologice.

Academia a remarcat că, potrivit sondajelor, fiecare al șaptelea rus are încredere în horoscoape și că mulți cheltuiesc bani pe astrologi.

„În realitate, metodele folosite în astrologie nu se bazează pe cercetări empirice, iar testele științifice obiective nu confirmă predicțiile astrologice, care se adeveresc întâmplător. Mai mult decât atât, afirmațiile astrologilor nu au nicio bază științifică. Astrologia poate servi drept divertisment, dar dacă afirmațiile și metodele astrologice sunt prezentate ca obiective sau științifice, ele ar trebui să fie caracterizate ca pseudoștiințifice”, se arată în document.

Memorandumul oferă, de asemenea, cercetări privind legătura dintre divorț și semnele zodiacale în rândul cuplurilor. „În special, cercetările ample în statisticile divorțurilor nu au confirmat că anumite cupluri, cu anumite semne zodiacale, sunt mai „compatibile” între ele decât altele, așa cum susțin unii astrologi”, se mai arată în memorandum.

„Nu există unul, ci multe motive pentru a considera astrologia o pseudoștiință. Astrologia, deși pretinde a fi științifică, nu îndeplinește majoritatea criteriilor metodologice fundamentale ale științei. Ideile astrologice sunt fundamentate prin argumente incorecte și nu rezistă testărilor experimentale. Popularitatea astrologiei se explică nu prin influența reală a corpurilor cerești asupra destinelor oamenilor, ci prin motive psihologice care fac posibilă inducerea în eroare a oamenilor, precum și prin publicitatea activă a serviciilor astrologice”, mai indică textul memorandumului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: