Salarii mai mari, din octombrie, pentru lucrătorii medicali: leafa unui medic va crește de la 17 mii lei la aproape 20 mii lei
Full Article 3 minutes read

Salarii mai mari, din octombrie, pentru lucrătorii medicali: leafa unui medic va crește de la 17 mii lei la aproape 20 mii lei

Începând cu luna octombrie curent, angajații din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală vor primi salarii de funcție majorate, în medie cu 15%. De asemenea, personalul medical va beneficia de un supliment pentru munca de noapte, mai mare cu 15%. Decizia a fost luată de Guvern, ca urmare a aprobării pachetului „Spor pentru Moldova”.

Potrivit hotărârii Executivului, salariile personalului medical vor fi majorate de la 13% până la 17%, în funcție de vechimea în specialitate.

Pentru personalul auxiliar sanitar și administrativ-gospodăresc este prevăzută o creștere cu 15%.

De majorare vor beneficia circa 48 de mii de lucrători medicali.

Se menționează că salariul mediu al unui medic va crește de la 17 344 de lei la 19 945 de lei, al unui asistent medical de la 11 094 de lei la 12 758 de lei, iar al unei infirmiere de la 6 510 lei la 7 486 de lei.

***

Premierul Dorin Recean a prezentat Programul „Spor pentru Moldova” pe 25 septembrie 2023. Atunci ei menționa că programul urmează a fi propus spre aprobare Parlamentului. Oficialul spunea că iarna trecută a fost una „dificilă”, însă cetățenii au trecut de aceasta pentru că Guvernul, cu sprijinul partenerilor externi, a compensat facturile la gaz și energie electrică.

„Anul acesta, la fel, este un an destul de dificil. Avem să ne confruntăm în continuare cu dificultăți economice. Și, de asta, Guvernul vine să sprijine cetățenii, vine să sprijine economia. Așa cât de dificil nu a fost, Guvernul a identificat resurse suplimentare cu ajutorul prietenilor noștri europeni, din Statele Unite și din organizațiile internaționale. Vom avea un program bine pus la punct pentru ca, pe deoparte, să acordăm asistență și majorări de venituri pentru mai multe categorii ale populației, dar și să putem să stimulăm creșterea economică”, a spus prim-ministrul.

Deputatul Radu Marian, președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a declarat pe 20 octombrie că la ultima ședință a Parlamentului a fost votată în a doua lectură rectificarea bugetară „Spor pentru Moldova”, care prevăd majorări pentru circa 170 de mii de cetățeni, dar și investiții majorate pentru dezvoltare regională, drumuri, agricultură și cheltuieli energetice. Rectificarea bugetară, potrivit deputatului, se ridică la 1,85 miliarde de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: