Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg cere Rusiei să își retragă trupele de pe teritoriul Moldovei
Full Article 2 minutes read

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg cere Rusiei să își retragă trupele de pe teritoriul Moldovei

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice (NATO) Jens Stoltenberg a îndemnat Rusia să își retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, cel al Ucrainei și al Georgiei. Declarația a fost făcută la finalul ședinței Consiliului Rusia-NATO, care s-a desfășurat pe 12 ianuarie la Bruxelles.

„Rusia are forțe armate în Georgia, Ucraina și Moldova, aceste forțe se află acolo fără acordul guvernelor acestor țări. Nimeni nu le-a invitat acolo. Țările NATO cheamă la retragerea acestor forțe și respectarea integrității teritoriale și a suveranității Georgiei, Ucrainei și Moldovei. Sunt principii fundamentale pentru respectarea frontierelor, asigurarea păcii și a securității în Europa. NATO este gata de dialog cu Rusia, însă nu vom accepta un compromis față de principiile noastre. Nu vom accepta un compromis atunci când este vorba despre integritatea teritorială și suveranitatea țărilor europene”,  a declarat Stoltenberg.

Pe 12 ianuarie, la Bruxelles s-a desfășurat a doua rundă de consultări în cadrul Consiliului Rusia-NATO cu privire la securitatea în Europa. Moscova a reiterat că insistă ca Alianța Nord-Atlantică să nu se extindă spre vest. Anterior, pe 10 ianuarie, la Geneva, s-au desfășurat discuții între reprezentanții Rusiei și ai SUA. Înainte de acestea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a discutat cu secretarul adjunct al NATO Mircea Geoană despre securitatea din regiune. Popescu a accentuat necesitatea retragerii trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: