Șefa USAID, Samantha Power: SUA trebuie să sprijine Republica Moldova, supusă șantajului rusesc
Full Article 2 minutes read

Șefa USAID, Samantha Power: SUA trebuie să sprijine Republica Moldova, supusă șantajului rusesc

Riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, precum și posibilitățile de a sprijini Chișinăul în acest context, au fost discutate, pe 18 mai, de Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților din SUA. Prezentă la ședință, șefa Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAD), Samantha Power, a remarcat că Moldova are nevoie, în primul rând, de securitate energetică. Oficiala și-a exprimat speranța că Statele Unite vor fi alături de autoritățile de la Chișinău în aceste demersuri.

Șefa USAID a fost abordată, în cadrul ședinței, de membrul Comisiei Michael Lawler. Politicianul a declarat că s-a întâlnit recent cu președinta Maia Sandu și că a fost impresionat de progresele înregistrate de Moldova în ultimii ani.

„Sub conducerea președintei Maia Sandu, Moldova în scurt timp a înregistrat progrese semnificative în lupta împotriva corupției și implementarea reformelor, integrarea europeană și cooperarea cu Statele Unite. Este extrem de important să menținem și să ne consolidăm relațiile cu Moldova pentru a contracara agresiunea rusă”, a spus politicianul american, după care a întrebat-o pe șefa USAID ce altceva ar putea face Statele Unite pentru a susține economia Republicii Moldova și a dezvolta cooperarea cu autoritățile locale.

Ca răspuns, Power a subliniat că Moldova este supusă șantajului energetic din partea Rusiei, ceea ce o face vulnerabilă în acest sens. Potrivit șefei USAID, este extrem de important să se elaboreze și să fie susținut un plan de securitate energetică pentru țara noastră.

„Evident, acest lucru va dura ani de zile și sper că SUA vor sprijini autoritățile actuale la fiecare pas”, a adăugat ea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: