Serebrian își dorește ca ședințele cu reprezentanții Tiraspolului să se desfășoare și în dreapta Nistrului. Problema, discutată cu reprezentanții OSCE
Full Article 2 minutes read

Serebrian își dorește ca ședințele cu reprezentanții Tiraspolului să se desfășoare și în dreapta Nistrului. Problema, discutată cu reprezentanții OSCE

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut, pe 2 august, o întrevedere cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, însoțit de șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, dna Kelly Keiderling. Serebrian le-a vorbit despre necesitatea schimbării tacticii Tiraspolului de a accepta ședințe de lucru doar la sediile OSCE din stânga Nistrului. 

Vicepremierul a trecut în revistă situația curentă în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, cu mențiunea că în anul 2023 au avut loc 2 întrevederi ale reprezentanților politici și 5 ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale, precum și cu precizarea că în formatele de interacțiune existente Chișinăul promovează politici de reintegrare a țării și de rezolvare a problemelor stringente ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Totodată, Serebrian le-a vorbit despre necesitatea schimbării tacticii Tiraspolului de a accepta ședințe de lucru doar la sediile din orașul Tiraspol și orașul Bender ale Misiunii OSCE în Republica Moldova „cu politizarea artificială a unei probleme inexistente, pretinsa existență a barierelor în calea liberei circulații pe malul drept motivate de incriminarea separatismului în legislația națională, și care în realitate e o imagine inversată în lumina restricțiilor și obstacolelor menținute abuziv de către Tiraspol în/dinspre localitățile din regiunea transnistreană”.

De asemenea, s-a readus în vizor situația alarmantă a respectării drepturilor omului din regiune care se deteriorează în mod continuu și unde nu sunt protejate nici chiar persoane cunoscute opiniei publice, cum a fost cazul omorului cu semne vizibile de tortură a cetățeanului Republicii Moldova Oleg Horjan, cu reiterarea solicitării către OSCE de a acorda suport organelor de drept naționale în vederea investigării plenare a circumstanțelor și probelor în conformitate cu cerințele legislației în vigoare.

Cu privire la subiectele frecvent invocate de către Tiraspol: autorizarea importurilor de diferite bunuri, asigurarea cu polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, înmatricularea autovehiculelor din regiune etc, s-a accentuat că prevederile cadrului normativ național se aplică în mod echitabil și nediscriminatoriu pe întreg teritoriul țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: