Și-au pierdut cetățenia română în ultimii 10 ani: printre cei vizați și moldoveni
Full Article 2 minutes read

Și-au pierdut cetățenia română în ultimii 10 ani: printre cei vizați și moldoveni

În ultimii zece ani, 11 persoane care provin din mai multe țări și-au pierdut cetățenia română. Sunt și moldoveni printre cei vizați, potrivit ziare.com. Este vorba despre două persoane din Republica Moldova. 

Presa română a scris, cu referire la un document emis de Ministerul român al Justiției – la cererea deputatului AUR Boris Volosatîi, că în ultimii zece ani 11 cetățeni care provin din mai multe țări și-au pierdut dreptul de a fi cetățeni români.

Volosatîi a cerut să i se comunice „numărul de persoane cărora le-a fost retrasă cetățenia română, defalcat pe fiecare an al retragerii, din momentul înființării Autorității Naționale pentru Cetățenie până în prezent”.

Ministerul Justiției din România a raportat că, în perioada 2013 – 2022, au fost înregistrate 64 de cereri de retragere a cetățeniei române. Dintre acestea, au fost aprobate 11.

În anul 2013 au fost emise trei ordine de retragere a cetățeniei pentru persoane provenite din Rusia, China și Liban.

În 2016, 2021 și 2022 au fost emise trei ordine de retragere a cetățeniei (una în fiecare an), pentru persoane provenite din Siria și Palestina.

În 2018 au fost retrase două cetățenii pentru persoane din Siria și Republica Moldova, iar în 2019 au fost retrase trei cetățenii pentru persoane din Ucraina, Rusia și Republica Moldova.

„În prezent se află în curs de soluționare la Autoritatea Națională pentru Cetățenie un număr de 24 de sesizări de retragere a cetățeniei române, majoritatea fiind pentru motivul prevăzut de art. 25 lit. C din Legea cetățeniei române 21/1991, republicată, cu completările și modificările ulterioare”, au adăugat reprezentanții Ministerului român al Justiției.

Potrivit sursei, Legea cetățeniei, art. 25 lit. c se referă la retragerea cetățeniei pentru obținerea cetăţeniei române prin mijloace frauduloase.

Potrivit unui alt document, a menționat sursa, în perioada ianuarie 2021 – august 2023 au fost aprobate 129 338 de cereri de acceptare a cetățeniei române.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: