„Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele”. Iohannis asigură Moldova că nu este singură în fața provocărilor
Full Article 6 minutes read

„Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele”. Iohannis asigură Moldova că nu este singură în fața provocărilor

Șeful statului român Klaus Iohannis susține că semnalele publice despre planurile rusești de destabilizare a Republicii Moldova „sunt extrem de îngrijorătoare”. El spune că Moldova este un stat suveran „care și-a ales prin vot liber direcția politică”. Astfel, Iohannis menționează că Republica Moldova „nu este singură în fața acestor provocări” și dă asigurări cetățenilor moldoveni că „România și românii le sunt în continuare alături”. 

Iohannis a spus pe 15 februarie că „România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării”.

„Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică”, a declarat Iohannis.

Președinte României a menționat că „amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a Republicii Moldova, mai ales în această perioadă complicată marcată la nivel global de profunde crize de securitate și economice, nu trebuie deloc neglijate”.

„Reafirm cât se poate de clar că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. De asemenea, reiterez susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean”, a adăugat Iohannis.

El a mai spus că „locul Republicii Moldova este în marea familie a Uniunii Europene”, iar acest drum „este unul ireversibil și trebuie urmat cu consecvență, curaj și ambiție”.

„În acest proces de aderare, Republica Moldova se poate baza, ca și până acum, pe solidaritatea deplină și sprijinul activ al țării noastre. România susține eforturile de reformă și consolidare democratică pe drumul asumat de Chișinău către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene. Îi asigur pe cetățenii Republicii Moldova că România și românii le sunt în continuare alături”, a conchis Iohannis.

Amintim că și ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu și-a reiterat susținerea pentru Republica Moldova. În cadrul unei discuții cu secretarul General al Organizației Națiunilor Unite António Guterres, Aurescu a spus că declarațiile Maiei Sandu despre planurile rusești de destabilizare a Republicii Moldova „trebuie tratate cu toată seriozitatea”.

***

Recent, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina ar fi intercepat planul Rusiei de a perturba situația politică din Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni. Prin urmare, reprezentanții Serviciului au menționat că au identificat mai multe activități care ar avea ca scop „subminarea statului Republicii Moldova”.

Pe 12 februarie, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei Alexei Danilov declara că Rusia intenționează să dea o lovitură de stat în Moldova în viitorul apropiat. Pentru aceasta, potrivit lui, Kremlinul poate implica luptători ceceni.

Într-o reacție, liderul cecen Ramzan Kadîrov l-a numit pe Danilov „un încrezător în sine” și a declarat că dacă va fi un ordin de la Comandantul Suprem, atunci acesta va fi îndeplinit fără a fi discutat. „Dacă va fi un ordin de la Comandantul Suprem, suntem pregătiți să mergem chiar și în America, vom lăsa Moldova cu mult în urmă. Și oricare astfel de ordin nu este discutat, ci îndeplinit”, a spus el.

***

Pe 13 februarie, președinta Maia Sandu a spus că „declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova a fost confirmată de instituțiile noastre”. Ea a mai declarat că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

„Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Sandu. Șefa statului a menționat că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute în legăturile lor cu Plahotniuc”.

Potrivit Maiei Sandu, scopul acestor acțiuni „este schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”.

După ce Maia Sandu a anunțat că în Moldova s-ar pregăti destabilizări, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a chemat toate partidele din țară la protest.

Tot pe 13 februarie, deputatul PAS Andrian Cheptonar a declarat că mai mulți diversioniști din Serbia urmau să ajungă în Republica Moldova cu pretextul desfășurării unui meci de fotbal de la Chișinău. Ministrul Afacerilor Externe Ivica Dačić a cerut explicații din partea Chișinăului cu privire la cetățenii sârbi implicați în astfel de planuri.

Persoanele din Serbia, care intenționau să ajungă în Republica Moldova pentru meciul Sheriff-Partizan, planificat pentru 16 februarie la stadionul Zimbru din Chișinău, au primit refuz de intrare în țară. Informația a fost confirmată pentru NM de către comisarul Raisa Novițchi, reprezentanta Poliției de Frontieră. Aceasta a precizat că persoanele respective „nu întruneau condițiile” necesare.

Totodată, mai mulți sportivi din Muntenegru care urmau să ajungă la o competiție internațională în Republica Moldova au primit refuz de intrare în țară pe Aeroportul Internațional Chișinău. Contactată de NM pentru un comentariu, comisarul Raisa Novițchi, reprezentanta Poliției de Frontieră, a precizat că persoanele respective „nu întruneau condițiile” necesare pentru a obține accesul.

În același context, amintim că pe 14 ianuarie, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis pentru câteva ore din motive de securitate. Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă a spus că a primit o informație precum că în spațiul aerian al Moldovei a fost detectat un obiect neidentificat. Astfel, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian. Urmare a verificării și asigurării lipsei vreunui pericol spațiul aerian a fost redeschis.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: