Platforma DA acuză PAS că ar forma alianțe în raioane cu PSRM și partidul lui Nichiforciuc. Reacțiile formațiunilor
Full Article 7 minutes read

Platforma DA acuză PAS că ar forma alianțe în raioane cu PSRM și partidul lui Nichiforciuc. Reacțiile formațiunilor

Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) ar fi format coaliții în consiliile raionale din Florești și Căușeni cu Mișcarea „Respect Moldova”, iar în consiliul raional din Ștefan Vodă cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Declarația a fost făcută de președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Dinu Plîngău, în timpul unei conferințe de presă din 29 noiembrie. De cealaltă parte, Igor Grosu – președintele Parlamentului și liderul PAS – a declarat că formațiunea de guvernare poartă discuții pentru formarea alianțelor în consiliile raionale, însă va „analiza fiecare caz în parte”. La rândul său, contactat de NM, liderul „Respect Moldova”, ex-deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a spus că partidul pe care-l conduce nu face coaliție cu nicio altă formațiune. Totodată, Nichiforciuc a acuzat Platforma DA că ar face alianțe cu comuniștii și socialiștii în administrațiile publice locale.

„Coaliții monstruoase”

În timpul conferinței, liderul Platformei DA a declarat că reprezentanții PAS vorbesc în public despre necesitatea formării alianțelor între partidele pro-europene, însă acestea nu sunt realizate.

De fiecare dată, la televizor, inclusiv exponenții partidelor de drepata, pro-europene, Partidul Acțiune și Solidaritate, vobesc sau insistă pe faptul că în raioane, în localități trebuie să fie constituite coaliții pro-europene. De fapt, acest lucru nu se întâmplă chiar dacă premize și voturi pentru crearea acestor coaliții pro-europene sunt mai mult decât suficiente”, a comunicat Plîngău.

El a mai declarat că, în raionul Florești, PAS ar fi făcut coaliție cu Mișcarea „Respect Moldova”. „Această coaliție monstruoasă garantează ca conducerea raionului Florești să fie în totalitate acaparată de acest personaj”, a adăugat el.

Politicianul a mai spus că alianța „Repect Moldova” – PAS s-ar fi format și în raionul Căușeni. De asemenea, Plîngă a menționat că în orașul Căușeni din raionul omonim, sesizarea privind invalidarea mandatului primarului ales, Anatolie Donțu – care a candidat din partea Platformei DA – a fost depusă de ex-pretendentul Mișcării „Respect Moldova”, Victor Lebedev.

Contestația pe invalidarea mandatului de primar a orașului Căușeni a fost depusă de către candidatul lui Eugeniu Nichiforciuc la funcția de primar al orașului Căușeni. Și susținută de membrii Comisiei Electorale, exponenți a partidelor PAS și PLDM”, a declarat politicianul.

Mai mult, Dinu Plîngău susține că în raionul Ștefan Vodă partidul de guvernământ s-ar fi coalizat cu PSRM.

Condamnăm crearea coaliției monstrusoase la Ștefan Vodă, acolo unde consilierii locali, consilierii raionali ai Platformei Demnitate și Adevăr au semnat o declarație cu consilierii raionali ai Ligii Orașelor și Comunelor și Partidul Democrația Acasă și i-au invitat pe colegii consilieri raionali de la Partidul Acțiune și Solidaritate să fie formată o alianță pro-europeană. În pofida numărului suficient de voturi pentru a fi create majorități pro-europene, Partidul Acțiune și Solidaritate a decis să facă alianță cu Partidul Socialiștilor. Asta în pofida declarațiilor președintelui Igor Grosu că nu vor face alianță cu pro-rușii, cât și a declarațiilor lui Igor Dodon că nu vor face alianță cu Partidul Acțiune și Solidaritate”, a spus el.

Grosu: PSRM-ul a spus că nu fac alianță cu noi

În timpul unor declarații pentru presă, Igor Grosu a comentat declarațiile referitor la alianțele pe care PAS le-ar fi format cu „Respect Moldova” și PSRM.

La nivel raional au loc discuții, la nivel local discută consilierii între ei, încercând să creeze, acolo unde este posibil, coaliții. Este un lucru firesc, alegerile au trecut. Trebuie să rezolvăm problemele la nivel local. Avem raioane în care nu au făcut modificări la bugetul raional și cele 5 000 pentru profesori, 3 000 pentru personalul non-didactic – încă n-au ajuns să primească aceste resurse. Bugetul pentru anul viitor încă trebuie aprobat. Deci, intrăm în decembrie. Și vedeți, unii înțeleg că mai aplică tactica de sabotare. Unii pleacă în concediu pe luni de zile, numai să saboteze procesul și să nu permită să intrăm în anul nou cu bugetele aprobate. Febra electorală s-a terminat, acum trebuie să se mobilizeze aleșii locali, să lase supărările într-o parte și să meargă înainte. Asta trebuie să facem”, a spus liderul PAS.

Întrebat dacă nu contează cu ce partide coalizează formațiunea de guvernare, Grosu a spus: „Evident că contează. Fiecare caz în parte o să-l analizăm, o să urmărim foarte atent cine sunt potențialii colegi cu care o să se voteze conducerea raionului. (…) Ați văzut PSRM-ul a spus că nu fac alianță cu noi. Cine acolo? Acolo-i un rând întreg”.

NM i-a contactat pe liderii PSRM, Igor Dodon și Vlad Batrîncea, dar și purtătoarea de cuvânt a formațiunii, Carmena Sterpu, pentru o reacție la declarațiile președintelui Platformei DA, însă aceștia nu au răspuns la apelurile telefonice.

Totuși, menționăm că, pe 24 noiembrie, membrii Comitetului Executiv al PSRM s-a întrunit în ședință și au decis că formațiunea nu va admite crearea de coaliții cu PAS în cadrul consiliilor municipale, raionale sau sătești din nicio localitate din Moldova. „Reprezentanții PSRM în administrațiile locale vor fi informați despre poziția conducerii partidului de a forma coaliții locale cu orice alte formațiuni politice cu excepția PAS. Cei care nu vor respecta decizia adoptată vor fi sancționați în conformitate cu statutul formațiunii”, se arată în comunicatul publicat atunci de partid.

„Ei fac coaliții cu comuniștii și socialiștii”

NM a cerut o reacție și de la Eugeniu Nichiforciuc cu privire la afirmațiile lui Dinu Plîngău privind alianțele dintre Mișcarea „Respect Moldova” și PAS, din raioanele Florești și Căușeni. Politicianul a declarat că formațiunea sa nu face coaliție cu niciun alt partid. Totuși, acesta a declarat că dacă va apărea vreo persoană în care „Respect Moldova” „va avea încredere”, atunci partidul îl va susține.

Dumnealui nu știe despre ce vorbește. Eu pot să vă spun despre situația care este în raionul Florești, fără a-l comenta pe domnul în cauză. În primul rând, noi nu facem coaliție cu nimeni. Coaliția prevede semnarea unui acord de coaliție și partajare a responsabilităților. Noi avem responsabilitate față de cetățeni de a forma guvernări locale. Și în aceste guvernări noi vom vota împreună cu cei care vor promova oameni profesioniști, oameni responsabili care vor aduce un plus în domeniul de care vor fi responsabili. Asta este poziția noastră. Dacă o să vină o persoană pe care noi o vom avea încredere că este un profesionist bun – pentru noi nu contează din ce formațiune politică face parte – noi îl vom susține”, a declarat acesta.

NewsMaker l-a întrebat pe Nichiforciuc dacă este adevărat că ex-candidatul „Respect Moldova” la funcția de primar al orașului Căușeni, Victor Lebedev, a depus la organul electoral local sesizarea privind invalidarea mandatului edilului ales, Anatolie Donțu.

Nu vă pot spune, chiar nu cunosc. Dar candidații noștri au dreptul să-și apere părerea, viziunea în instanță sau depunerea sesizărilor la CEC sau alte instituții responsabile. Dacă este o luptă politică, ea trebuie să fie corectă. Nu văd probleme, dacă noi am scris o sesizare ca să fie examinat corespunzător”, a spus el.

Totodată, politicianul a declarat că Platforma DA ar fi format alianțe cu Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor.

Vă rog frumos să atrageți atenția la coalițiile pe care le face Platforma DA. Ei nu au nimic jenant să facă coaliții cu comuniștii și socialiștii”, a menționat el.

Întrebat în ce localități au fost formate aceste alianțe, Nichiforciuc a spus: „Nu vreau să comentez, pentru că nu sunt Dinu Plîngău să comentez ce fac alții. Dar vă interesați și o să vedeți acțiunile lor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: