nokta

„Șor – un om al cuvântului și faptei” vs „Cu cât te-au plătit?”: Scandal în Adunarea Populară a Găgăuziei, care s-a plâns pe presiuni din partea Chișinăului

Spiritele s-au încins astăzi, 26 decembrie, în timpul ședinței Adunării Populare a Găgăuziei (APG). Aleșii locali s-au reunit în ședință pentru a discuta despre bugetul autonomiei pentru anul 2024, însă s-au luat la ceartă și au încheiat ședința în scurt timp. Motivul – presupusele presiuni pe care le-ar exercita Chișinăul asupra Găgăuziei.

Ședința APG a degenerat în scandal, după ce unul dintre aleșii locali, prezenți la ședință, s-a plâns că Chișinăul ar exercita presiuni asupra Găgăuziei și în special asupra președintelui APG, Dmitrii Constantinov, după cel din urmă a devenit ținta unor recente percheziții.

„Destul de recent, au avut loc percheziții la președintele APG. Vedem că există presiune deplină din partea autorităților centrale, unde, într-o echipă unită, președintele țării, premierul și președintele parlamentului fac presiuni asupra președintelui Adunării Populare să demisioneze. (…) Astăzi există o lovitură concertată asupra președintele APG, prin urmare, trebuie să discutăm astăzi despre această situație”, a declarat Nicolai Dudoglo, politician găgăuz, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Dudoglo a propus ca autoritățile găgăuze să se implice și să ceară „protecție” structurilor internaționale. Mai exact, el a propus ca APG și bașcana să expedieze scrisori în adresa OSCE, a Rusiei, a Turciei, dar și a altor „țări prietene”, în care să fie denunțate „presiunile Chișinăului”.

Propunerea a stârnit un val de critici și discuții aprinse în sala Adunării Populare. Unși locali nu au fost de acord cu propunerea și le-au amintit colegilor de relațiile lor anterioare cu Plahotniuc, Dodon, Vlah, Șor și alți politicieni.

— „Cine guvernează astăzi în Găgăuzia? Noi sau cineva din afară?”

— „Nu răspund la întrebări stupide”.

— „Acestea nu sunt întrebări stupide. Voi sunteți proști”.

— „Liderul vostru este un corup, dar Ilan Șor este un om al cuvântului și faptei”.

— „Cu cât te-au plătit?”

În consecință, majoritatea celor adunați au părăsit sala de ședințe, pe fondul strigătelor colegilor.

Amintim că oamenii legii au efectuat pe 21 decembrie percheziții pe 6 adrese care au legătură cu președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, inclusiv la domiciliul acestuia. Constantinov este suspectat de abuz în serviciu și samavolnicie. Informația a fost confirmată de Procuratura Generală (PG), într-un comunicat. Speaker-ul APG a declarat atunci pentru presa locală că organele de drept investighează modul în care acesta a ajuns să dețină o întreprindere de fabricare a alcoolului etilic.

„Au deschis un dosar penal împotriva mea pentru fraudă, căutând niște contracte false. Se presupune că mi-am preluat în mod fraudulos întreprinderea de fabricare a alcoolului etilic. Nu este clar ce caută. Mi-au luat telefonul, iar soției mele – computerul. Am dat tot”, a spus Constantinov atunci în reacție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: