„Șor – un om al cuvântului și faptei” vs „Cu cât te-au plătit?”: Scandal în Adunarea Populară a Găgăuziei, care s-a plâns pe presiuni din partea Chișinăului
Full Article 3 minutes read

„Șor – un om al cuvântului și faptei” vs „Cu cât te-au plătit?”: Scandal în Adunarea Populară a Găgăuziei, care s-a plâns pe presiuni din partea Chișinăului

Spiritele s-au încins astăzi, 26 decembrie, în timpul ședinței Adunării Populare a Găgăuziei (APG). Aleșii locali s-au reunit în ședință pentru a discuta despre bugetul autonomiei pentru anul 2024, însă s-au luat la ceartă și au încheiat ședința în scurt timp. Motivul – presupusele presiuni pe care le-ar exercita Chișinăul asupra Găgăuziei.

Ședința APG a degenerat în scandal, după ce unul dintre aleșii locali, prezenți la ședință, s-a plâns că Chișinăul ar exercita presiuni asupra Găgăuziei și în special asupra președintelui APG, Dmitrii Constantinov, după cel din urmă a devenit ținta unor recente percheziții.

„Destul de recent, au avut loc percheziții la președintele APG. Vedem că există presiune deplină din partea autorităților centrale, unde, într-o echipă unită, președintele țării, premierul și președintele parlamentului fac presiuni asupra președintelui Adunării Populare să demisioneze. (…) Astăzi există o lovitură concertată asupra președintele APG, prin urmare, trebuie să discutăm astăzi despre această situație”, a declarat Nicolai Dudoglo, politician găgăuz, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Dudoglo a propus ca autoritățile găgăuze să se implice și să ceară „protecție” structurilor internaționale. Mai exact, el a propus ca APG și bașcana să expedieze scrisori în adresa OSCE, a Rusiei, a Turciei, dar și a altor „țări prietene”, în care să fie denunțate „presiunile Chișinăului”.

Propunerea a stârnit un val de critici și discuții aprinse în sala Adunării Populare. Unși locali nu au fost de acord cu propunerea și le-au amintit colegilor de relațiile lor anterioare cu Plahotniuc, Dodon, Vlah, Șor și alți politicieni.

— „Cine guvernează astăzi în Găgăuzia? Noi sau cineva din afară?”

— „Nu răspund la întrebări stupide”.

— „Acestea nu sunt întrebări stupide. Voi sunteți proști”.

— „Liderul vostru este un corup, dar Ilan Șor este un om al cuvântului și faptei”.

— „Cu cât te-au plătit?”

În consecință, majoritatea celor adunați au părăsit sala de ședințe, pe fondul strigătelor colegilor.

Amintim că oamenii legii au efectuat pe 21 decembrie percheziții pe 6 adrese care au legătură cu președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, inclusiv la domiciliul acestuia. Constantinov este suspectat de abuz în serviciu și samavolnicie. Informația a fost confirmată de Procuratura Generală (PG), într-un comunicat. Speaker-ul APG a declarat atunci pentru presa locală că organele de drept investighează modul în care acesta a ajuns să dețină o întreprindere de fabricare a alcoolului etilic.

„Au deschis un dosar penal împotriva mea pentru fraudă, căutând niște contracte false. Se presupune că mi-am preluat în mod fraudulos întreprinderea de fabricare a alcoolului etilic. Nu este clar ce caută. Mi-au luat telefonul, iar soției mele – computerul. Am dat tot”, a spus Constantinov atunci în reacție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: