Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a oferit detalii despre negocierile părții moldovenești, care s-au desfășurat timp de două zile, la Moscova. Oficialul a precizat că oferta companiei Gazprom nu este în avantajul cetățenilor moldoveni și a menționat că este inacceptabil ca „Moldova să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”. Totodată, Gazprom va livra volumul suplimentar pentru luna octombrie.
Andrei Spînu a menționat că a discutat, la Moscova, cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, și Nikolay Shulginov, ministrul Energiei. Oficialul a mai menționat că delegația Moldovei a insistat pe același mesaj – semnarea unui contract pe termen lung între MoldovaGaz și Gazprom, unul care avantajează ambele părți.
„Oferta propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune. Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare”, a precizat vicepremierul țării.
În cadrul discuțiilor, partea rusă a dat asigurări că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic.
Andrei Spînu va susține luni, 25 octombrie, o conferință de presă.
***
În ajun, mai multe instituții de presă din Rusia au publicat, practic concomitent, aceeași informație, bazată pe surse. Jurnaliștii ruși au scris că după data de 1 noiembrie, există riscul încetării livrării gazului rusesc către Republica Moldova, întrucât delegația Moldovei nu a acceptat oferta propusă de Gazprom – o reducere suplimentară de 25%, cu condiția ca, în decursul a trei ani, să fie returnată datoria de circa 700 mln de dolari.
Din delegația Republicii Moldova au făcut parte vicepremierii Vladislav Kulminski (responsabil pentru reintegrare) și Andrei Spînu (ministrul al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale).
Amintim că, pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz. Premierul Natalia Gavrilița a prezentat în plenul legislativului 8 măsuri pe care urmează să le adopte Comisia pentru Situații Excepționale în următoarele 30 de zile. Secretarul Consiliului național pentru securitate și apărare al Ucrainei Alexei Danilov a declarat că Ucraina este gata să ofere Moldovei gaz pe datorie.
Se întâmplă după ce în Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 mln de m3, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%. În cadrul unui briefing de presă, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale.
Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.