Studiu realizat în 5 țări, inclusiv Moldova: 25% dintre moldoveni nu au avut concediu anul acesta și doar 3% intenționează să aibă vacanță
Full Article 3 minutes read

Studiu realizat în 5 țări, inclusiv Moldova: 25% dintre moldoveni nu au avut concediu anul acesta și doar 3% intenționează să aibă vacanță

Un studiu arată că 1 din 5 angajați din Republica Moldova lucrează mereu în vacanță, iar aproape 19 procente nu au avut concediu de odihnă în această vară. Totodată, potrivit studiului, 25% dintre moldoveni nu au avut concediu în 2023 și doar 3% intenționează să aibă vacanță în următoarele trei luni. 

Studiul a fost realizat de Undelucram.md, care se reprezintă „platformă online a angajaților din Moldova și parte a WhereWeWork, una dintre cele mai importante rețele de recrutare online și employer branding din Europa Centrală și de Est”.

Sondajul a fost realizat în perioada 1-8 septembrie 2023, iar la întrebări au răspuns 11 410 angajați cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani din Republica Moldova, România, Bulgaria, Grecia și Ungaria.

Potrivit studiului, mai mult de jumătate dintre angajații moldoveni spun că au fost contactați în vacanță de către colegi și manageri pentru a rezolva situații care apar la birou. Se mai menționează că în jur de 75% dintre moldoveni au avut concediu anul acesta, iar din restul de 25% care nu avut concediu doar 3% intenționează să aibă vacanță în următoarele trei luni.

Numărul celor care au avut vacanță în acest an este similar și la nivel regional, variind între 78% (Bulgaria) și 83% (Ungaria)”, au comunicat reprezentanții platformei.

În ceea ce privește durata concediului, 31% dintre angajații moldoveni și-au luat liber anul acesta pentru mai mult de 15 zile lucrătoare, aproape 22% între 10 și 14 zile lucrătoare, 18% au solicitat concediu pentru mai puțin de 5 zile lucrătoare, iar 12% pentru 10 zile lucrătoare.

Concediul pentru 5-9 zile lucrătoare a fost cel mai solicitat în România și Bulgaria, iar în Grecia și Ungaria cei mai mulți salariați au optat pentru mai puțin de 5 zile lucrătoare (22% în Grecia și 24% în Ungaria)”, susțin reprezentanții platformei.

Studiul mai arată că angajații din Moldova sunt cel mai des contactați în vacanță pentru a rezolva sarcini de serviciu și care rezolvă ce li se solicită – 56% dintre salariații moldoveni fac acest lucru. În același timp, 72 la sută dintre salariații moldoveni își citesc e-mailul de la job în vacanță. La nivel regional, cel mai mic procent al angajaților care își verifică e-mailul de serviciu în concediu este în Bulgaria (52%).

Dintre cei 11 410 respondenți din cele cinci țări, 6.082 sunt și părinți, iar studiul arată că în Republica Moldova este cel mai mare procent al angajaților părinți care au lucrat cu copiii de acasă și nici nu au reușit să plece în vacanță – 25% dintre respondenți. Tot 25% dintre părinți spun că au trimis copiii la after school timp de câteva săptămâni, iar în restul săptămânilor copiii au fost implicați în alte activități (de exemplu, au mers la bunici, tabere urbane, vacanța întregii familii).

În privința gestionării timpului copiilor pe perioada școlii, Republica Moldova se evidențiază cu cel mai mare procent care primește ajutor de la rude – aproape 72% dintre părinți sunt ajutați de bunici sau alte rude apropiate, potrivit studiului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: