Studiu: România, campioană la contrabanda cu țigări. Pe ce loc este Republica Moldova
Full Article 3 minutes read

Studiu: România, campioană la contrabanda cu țigări. Pe ce loc este Republica Moldova

Piaţa neagră a ţigaretelor din România a crescut în martie 2023 cu 0,9 puncte procentuale (pp) până la 9% din totalul consumului, comparativ cu 8,1% în ianuarie 2023, conform ultimului studiu realizat de compania de cercetare Novel. Aceste cifre reprezintă cel mai mare nivel al contrabandei în România înregistrat în ultimii doi ani, transmite Mold-street.com.

“Cea mai mare creştere, de 5,6 pp până la 11,7%, este notată în nord-vest. Majorări semnificative, de 3,5 pp şi 3,1 pp se înregistrează şi în Bucureşti şi zona de vest, până la 9,3%, respectiv 6,4%. Regiunea nord-est continuă şi în martie să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, deşi se află în scădere cu 7,3 pp până la 20,6%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, categoria “Cheap Whites” deţine cea mai mare pondere, de 39%, cu o creştere substanţială de 6,7 pp faţă de ianuarie 2022. “Duty free” scade cu 1,8 pp până la 38,1%. De asemenea, cota produselor provenite din Moldova scade cu 2,9 pp până la 10,2%, iar Ucraina şi Serbia se situează la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

La rândul său, Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa de Sud – Est din cadrul BAT, a menţionat că evoluţia crescătoare a nivelului pieţei negre înregistrată de la începutul anului 2023 este cu atât mai îngrijorătoare cu cât survine într-un context economic deja “sever impactat de instabilitate regională şi de costuri crescute ale resurselor”.

“Conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă de pe teritoriul României, în primele 3 luni ale anului 2023 autorităţile au capturat peste 31 de milioane de ţigarete, de 6 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, cu o valoare pe piaţa neagră de peste 23 de milioane de lei”, a precizat Ileana Dumitru.

Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan Lari Mihei subliniază că an de an, consumul provenit din traficul ilegal de ţigarete a manifestat o scădere constantă, astfel încât media anuală a ajuns în anul 2022 la 7,1%, comparativ cu anul 2021 când a fost de 8,7%, atingând un minim istoric, conform studiului Novel Research.

Cât despre rezultatele primelor luni din 2023 șeful Autorităţii Vamale Române susține că şi în acest an procentul se va menţine la cote apropiate celor din anii trecuţi, iar autoritățile vor continua acţiunile de combatere a contrabandei cu produse din tutun “în strânsă colaborare cu toate autorităţile naţionale şi internaţionale competente în domeniu, precum şi cu mediul de afaceri onest“.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: