SUA va consilia Moldova în procesul de reformare a justiției. Litvinenco și Logsdon au semnat un memorandum de înțelegere
Full Article 2 minutes read

SUA va consilia Moldova în procesul de reformare a justiției. Litvinenco și Logsdon au semnat un memorandum de înțelegere

Ministerul Justiției va colabora cu un consilier superior în justiție al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) la Chișinău, în vederea implementării reformelor din domeniul justiției. Un memorandum de înțelegere în acest sens a fost semnat de ministrul Sergiu Litvinenco și ambasadorul SUA la Chișinău, Kent. D. Logsdon, pe 15 septembrie. Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Justiției, suportul acordat va viza implementarea priorităților din justiție și facilitarea acordării asistenței tehnice, de instruire și de expertiză din partea SUA.

Într-o postare publicată azi pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunță că a avut o întrevedere, pe 15 septembrie, cu coordonatorul privind combaterea corupției la nivel mondial din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Richard Nephew, și ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent. D. Logsdon.

Litvinenco anunță că cei doi oficiali au fost informați despre reformele lansate de Ministerul Justiției, între care pre-vettingul, reformarea Curții Supreme de Justiție, evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, modificarea cadrului legislativ pentru a debloca anumite procese care ar facilita finalizarea dosarelor, pedepsirea persoanelor vinovate și confiscarea averilor obținute prin acte de corupție.

„Mi-am exprimat convingerea că vom putea miza și în continuare la o colaborare constructivă cu SUA și instituțiile sale în realizarea acțiunilor orientate spre curățarea sistemului de justiție, fortificarea instituțiilor de drept și consolidarea statului de drept”, a scris Sergiu Litvinenco.

Potrivit ministrului, tot ieri, în cadrul întrevederii, a fost semnat un Memorandum de înțelegere între Ministerul Justiției și Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău, care vizează, în special, colaborarea cu un consilier superior în justiție al Ambasadei.

„Suportul acordat va viza implementarea priorităților din justiție și facilitarea acordării asistenței tehnice, de instruire și de expertiză din partea SUA”, spune Litvinenco.

În context, ministrul moldovean al Justiției a mulțumit Guvernului SUA pentru susținere și suportul oferit Republicii Moldova în procesul de reformare a sistemului de justiție și de luptă împotriva corupției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: