În ultimii ani, au apărut mai multe inovații în domeniul construcțiilor civile. În ceea ce privește acoperișurile, putem evidenția folosirea țiglelor metalice, mai ușoare și mai rezistente, în comparație cu alte materiale. Dar există totuși unele materiale care sunt folosite de mult timp, precum tabla cutată (știută ca profnastil, din rusă) sau tablă zincată. Și la noi în țară, acoperișurile galvanizate au fost și rămân până în prezent solicitate.
Pentru prima dată tabla cutată este folosită de inginerul londonez Henry Robinson Palmer, în anul 1829 și este populară și astăzi în cele mai diferite proiecte, fie case de locuit sau în locurile care au nevoie de o structură mai grea, precum depozite, fabrici și industrii.
Evident, acest tip de material are avantaje considerabile, mai ales din punct de vedere economic si agilitate in constructii.
Oțelul galvanizat baza tablei cutate
În primul rând, trebuie menționat că oțelul galvanizat poate fi reciclat și are o durată de viață de până la 300 de ani. Aceasta înseamnă că este un material excelent pentru a fi folosit în construcții civile.
Principalul material folosit în galvanizare este zincul, principala materie primă. Oțelul este placat cu zinc topit, pe ambele părți, protejându-l împotriva oxidării, cunoscută în mod popular sub numele de rugină.
Astfel, se poate spune că tabla de oțel galvanizat nu necesită îngrijire specială și nu există riscul de fisurare sau rupere. Diferența se limitează la durata de viață utilă în locurile în care se aplică: regiunile rurale sau urbane. Este de remarcat faptul că stratul de zinc aplicat pe oțel este o modalitate excelentă de a proteja acest material de bază și mai este protejat de un strat de poliester. Tabla profilată poate fi folosită în orice proiect datorită faptului ca este produsă pe măsuri, evitând risipa de materiale în lucrări.
Care sunt caracteristicile tablei cutate?
Tabla cutată se produce în funcție de cererea clientului final. Plăcile au pana la 13,5 metri, cu lățimea în funcție de fiecare model și lungimea dorită de consumator.
Economiile de materiale pot ajunge la 60% datorită reducerii deșeurilor. În plus, galvanizarea este esențială și pentru creșterea rezistenței învelișului, mai ales în raport cu vremea. Acțiunea factorilor climatici, precum vântul, ploaia și zăpada, nu mai reprezintă o problemă pentru clădirile acoperite cu tablă cutată.
Există câteva tipuri de tablă cutată:
- Pentru acoperiș, definite cu H: H20, H35, H45, H57 H75.
- Pentru planșee portante, tot cu H: H57, H75, H114.
- Pentru pereți, garduri și porți cu litera C: C8, C10, C14, C20.
Care sunt avantajele folosirii acestui tip de tablă?
Investiția în tablă cutată poate fi cea mai bună modalitate de a asigura calitatea unei clădiri. Chiar și proiectele mici pot crea rezultate grozave atunci când au materialele potrivite. Prin urmare, este necesar să se respecte toate cerințele puse în etapa de planificare, asigurându-se că execuția întregului proiect va respecta tot ceea ce a fost specificat.
Materialele galvanizate sunt mai rezistente la intemperii, ceea ce are ca rezultat păstrarea lor atât din punct de vedere estetic cat și funcțional. Atunci când alegeți să acoperiți casa cu tabla profilată, șansele de scurgere și uzură a acoperișului dumneavoastră sunt extrem de reduse.
- Posibilitatea de a reutiliza materialul
În ciuda faptului că există o idee despre cantitatea de material necesară pentru a executa un proiect, este obișnuit să rămână resturi care nu sunt refolosite. Se poate revinde la fier vechi, deoarece există o întreagă piață în jurul acestui tip de material și este relativ ușor de găsit cumpărători.
- Păstrarea mediului
Oțelul, spre deosebire de lemn, nu necesită tăierea copacilor pentru fabricarea sa. În plus, procesul de extracție și produsele derivate din acesta nu produc reziduuri care dăunează mediului. De asemenea, poate fi reciclat cu ușurință în alte structuri, asigurându-se că toate componentele sale sunt refolosite în mod adecvat, în loc să fie doar aruncate.
- Plăcile trapezoidale și ondulate
Acestea sunt cele mai utilizate în acoperișurile arcuite și incintele laterale. Îndoirea sa generează un profil curbat, neted, fără o întindere plată – piesa este curbată pe toată lungimea sa. Utilizarea acestei țigle este necesară în locurile care necesită raze mici, cum ar fi pasarele, silozurile metalice, fațade curbate și acoperișuri de săli sportive.
Compania MONTACO, specializată în construcția acoperișurilor, este una din cele mai importante companii de construcții, ce se află în domeniu mai bine de douăzeci de ani.
Compania nu vinde materiale de construcții, nici tablă profilată, deși o are în stocuri.
MONTACO poate pune la dispoziție o gamă foarte bogată de servicii, inclusiv schimbarea acoperișului vechi în unul nou, construcția mansardelor, reparația capitală și reconstrucția oricărui imobil, cu materialele incluse, la prețuri și oferte avantajoase oricărui client.