Fracțiunea Partidului „ȘOR” solicită deputaților din Parlamentul Republicii Moldova aprobarea unei declarații privind „recunoașterea caracterului captiv al statului”. Declarația a fost făcută, în data de 6 decembrie, de către deputata Marina Tauber, în contextul alegerilor suspendate din municipiul Bălți și excluderea sa din cursa electorală, prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ). La fel, reprezentanta Partidului „ȘOR” a anunțat despre crearea unui front care „va lupta cu uzurpatorii din țară”.
„Considerăm că Republica Moldova trece printr-un moment destul de tensionat. Țara noastră trece printr-o nouă provocare majoră. După alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, de când Partidul Acțiune și Solidaritate a preluat puterea absolută din țară, s-a început un proces de capturare a statului”, a declarat Tauber.
Suspendarea alegerilor din Bălți, potrivit Marinei Tauber, demonstrează că cetățenii au pierdut dreptul de a alege.
„Este o situație de revoluție, care este urmărită de un numar mare de oameni. Totodată, Parlamentul Republicii Moldova este obligat să ia decizii cu privire la aceasta și, nemijlocit, să se implice. Îndemnăm la crearea „Frontului Salvării Naționale” și elaborarea unei declarații comune la nivel parlamenar privind declararea caracterului captiv al statului. În acest fel vom putea să luptăm cu uzurpatorii”, a precizat Tauber.
La fel, reprezentata Partidului „ȘOR” a îndemnat și deputații PAS să susțină inițiativa.
În final, într-un mesaj pentru locuitorii din Bălți, Tauber a declarat că va lupta în continuare pentru a ajunge la șefia municipiului.
„Noi nu ne vom lăsa și vom lupta în continuare pentru municipiul Bălți. Vom face totul ce este în puterile noastre pentru ca promisiunile noastre să devină realitate”, a conchis Tauber.
***
Amintim că, în dimineața de 5 decembrie, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare în mun. Bălți, Curtea de Apel Bălți a decis să mențină hotărârea primei instanțe, privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În consecință, CEC a anunțat că alegerile sunt suspendate.
În primul tur de scrutin, Marina Tauber a acumulat cele mai multe voturi în calitate de concurent electoral. CEC a depistat, însă, că aceasta a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.
Mmebrii CEC au menționat că nu este deocamdată clar dacă Marina Tauber va putea candida în cadrul turului II, după reluarea procesului electoral. Vicepreședintele CEC Pavel Postica a respins acuzațiile lui Tauber, potrivit cărora ar fi „primit indicații directe de la Maia Sandu” privind excluderea sa. Totodată, membrii CEC nu iau în considerare posibilitatea demisiei de onoare din cauza situației create la Bălți.
Avocații Marinei Tauber au declarat că se vor adresa la Curtea Supremă pentru Drepturile Omului (CEDO), dacă CSJ nu va emite o decizie în favoarea sa. În seara de 5 decembrie, CSJ a publicat decizia prin care a menținut hotărârea Curții de Apel Bălți și a Judecătoriei Bălți, cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral.