Terenurile de la Ghidighici: arhitectul-şef al primăriei şi 3 beneficiari ai schemei de corupție, în arest preventiv
Full Article 2 minutes read

Terenurile de la Ghidighici: arhitectul-şef al primăriei şi 3 beneficiari ai schemei de corupție, în arest preventiv

Arhitectul-șef de la Primăria Ghidighici și complicii săi au primit mandate de arestare. Informația a fost confirmată de către reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA), pe 24 martie. 

Judecătoria Buiucani a decis admiterea demersurilor procurorilor cu privire la arestarea preventivă a celor patru persoane reținute de CNA în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Ghidighici. Trei dintre reținuți au primit câte 30 de zile de arest, iar unul – 20 de zile. Aceștia vor fi plasați la Penitenciarul numărul 13.

***

Ofițerii CNA au inițiat 23 de percheziţii care s-au desfăşurat începând cu dimineaţa de 22 martie, în birourile şi la domiciliile a opt bănuiţi din cadrul Primăriei Ghidighici.

Investigatorii şi ofiţerii de urmărire penală cercetează această schemă în cadrul a 38 de cauze penale, conexate într-o procedură, iar principalii figuranţi sunt suspectaţi de acte de corupere, manifestate prin legalizarea, contra cost, a unor construcţii din raza comunei Ghidighici. Potrivit probelor acumulate, arhitectul-şef ar fi fost persoana care ar fi gestionat această reţea, formată din funcţionari din cadrul altor autorităţi şi, în schimbul unor remunerări ilicite, ar fi asigurat perfectarea actelor permisive pentru construcţia sau recepţia finală a unor lucrări, pentru eliberarea şi urgentarea certificatelor de urbanism, a autorizaţiilor de construcţie, a avizelor necesare, precum şi pentru repartizarea unor terenuri sau schimbarea statutului acestora.

Din materialele cauzei rezultă că arhitectul-şef ar fi pretins bani pentru serviciile sale, susţinând că ar avea influenţă asupra membrilor Comisiei pentru urbanism şi dezvoltare rurală şi asupra consilierilor locali. În acelaşi timp, în procesul de pregătire a pachetelor de documente, ar fi fost implicaţi diriginţi de şantiere, proiectanţi, responsabili tehnici, angajaţi ai OCT Chişinău, dar şi agenţi economici.

Ulterior, arhitectul-şef al Primăriei Ghidighici şi 3 beneficiari ai schemei de corupţie cu terenuri, au fost reţinuţi pentru 72 de ore.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: