Sunt sau nu implicați în luarea deciziilor importante tinerii din țara noastră? Ce arată un sondaj
Full Article 2 minutes read

Sunt sau nu implicați în luarea deciziilor importante tinerii din țara noastră? Ce arată un sondaj

În Moldova, tinerii nu se simt implicați în viața socială, iar jumătate dintre tineri se plâng că nu numai autoritățile, ci chiar profesorii nu țin cont de opiniile lor atunci când iau decizii. Acestea sunt rezultatele sondajului U-Report “Barometrul participării tinerilor în viața socială”, lansat la 14 ianuarie, curent.

Peste 1,5 mii de tineri au luat parte la sondaj, 83% dintre ei fiind de sex feminin. Rata de participare a fetelor a fost de aproape 5 ori mai mare decât cea a băieților, adică 1,100 la 226 de răspunsuri. Potrivit autorilor, 52% dintre respondenți sunt tineri de la 15 la 19 ani, alți 19% au vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, 7% au sub 15 ani, 11% dintre respondenți au între 25 și 34 de ani, iar restul de 11% au 35 de ani și mai mult.

Mai mult de jumătate dintre respondenți (56%) spun că autoritățile naționale nu le iau în calcul opinia niciodată. Și mai mult, 63% dintre respondenți afirmă că primarul localității natale, nu le ia în calcul opinia nicicând. În același timp, doar 3% dintre tineri spun că opinia lor este luată în considerare de autoritățile naționale întotdeauna.

Situația nu este mai bună în instituțiile de învățământ. Doar 9% dintre respondenți spun că pedagogii le consultă viziunile întotdeauna, 47% spun că li se întâmplă uneori, iar 10% dintre tineri au spus că profesorii nu iau niciodată în considerare părerea lor.

Autorii sondajului cred că acest lucru se datorează și faptului că multe instituții de învățământ au trecut la învățarea la distanță din cauza pandemiei, care a perturbat comunicarea dintre elevi și profesori.

Situația e ceva mai pozitivă la capitolul comunicarea tinerilor cu părinții. 25% dintre respondenți afirmă că părinții iau în considerare opinia lor întotdeauna. În timp ce 4% consideră că părerea lor este ignorată de către părinți.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: