Tiraspolul susține că Chișinăul a „anulat” o ședință a grupurilor de experți pe probleme economice. Reacția Biroului politici de reintegrare
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul susține că Chișinăul a „anulat” o ședință a grupurilor de experți pe probleme economice. Reacția Biroului politici de reintegrare

Așa-zisul minister de Externe din regiunea transnistreană a anunțat, în dimineața zilei de 27 octombrie, că Chișinăul a anulat o ședință a grupurilor de experți pe probleme economice de pe cele două maluri ale Nistrului. În acest context, „MAE-ul” transnistrean a acuzat Chișinăul că ar avea o „atitudine iresponsabilă”, fapt ce „distruge atmosfera de dialog”. Contactat de NM, Biroul pentru politici de reintegrare că reuniunea nu a fost anulată, ci amânată până în noiembrie. Instituția a precizat că Tiraspolul a inițiat reuniunea în termeni foarte restrâși, iar experții de pe malul drept au agenda planificată.

Moldova a anulat ședința grupurilor de experți pe probleme economice. Acesta a fost inițiat de partea transnistreană pentru a discuta despre blocarea în curs a exporturilor de mărfuri ale întreprinderilor industriale transnistrene. De asemenea, pe ordinea de zi se află și problema importului în Transnistria a unui aparat de radiografie digital necesar pentru Spitalul Clinic Republican, precum și alte subiecte de actualitate. Partea moldovenească a refuzat printr-o scrisoare oficială să organizeze reuniunea la datele propuse de Transnistria. Atitudinea iresponsabilă a Chișinăului față de instrumentele existente ale procesului de negocieri, create pentru soluționarea problemelor urgente, distruge atmosfera de dialog între părți și necesită intensificarea eforturilor de mediere pentru a restabili funcționalitatea mecanismelor de negociere”, se arată în comunicatul forțelor separatiste de la Tiraspol.

Contactat de NM pentru o reacție, Biroul politici pentru de reintegrare a declarat că ședința despre care a menționat Tiraspolul nu a fost anulată, ci amânată pentru luna viitoare, din cauză că experții de pe malul drept al Nistrului aveau agenda planificată deja.

Tiraspolul intenționat a inițiat o reuniune în termeni foarte restrânși și pe subiecte cu tentă politică (importul mărfurilor cu dublă destinație). Chișinăul nu a comunicat refuz, ci a informat că reieșind din agenda preplanificată a experților de pe malul drept ședința se amână pentru luna noiembrie curent, iar problemele ce vizează autorizarea mărfurilor strategice pentru ulterioara lor vămuire pot fi soluționate prin interacțiunea nemijlocită a companiilor vizate cu autoritățile competente ale Republicii Moldova”, a comunicat Biroul politici de reintegrare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: