Tokaev pledează pentru redenumirea capitalei Kazahstanului din Nur-Sultan în Astana
Full Article 2 minutes read

Tokaev pledează pentru redenumirea capitalei Kazahstanului din Nur-Sultan în Astana

Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev a susținut propunerea de redenumire a capitalei țării din Nur-Sultan înapoi în Astana. Inițiativa a ost formulată de către deputații din parlament. Potrivit purtătorului de cuvânt al șefului de stat, subiectul urmează să fie suspus consultărilor publice în cadrul unui referendum privind modificarea Constituției.

„Propunerea parlamentarilor a fost inclusă în proiectul de modificare a Constituției cu acordul șefului statului”, se arată în declarație.

În același timp, reprezentantul Președinției a menționat că Tokaev „consideră un fapt istoric rolul decisiv al fostului președinte Nursultan Nazarbaev în întărirea suveranității moderne a Kazahstanului și dezvoltarea capitalei”. Din acest motiv, autoritățile consideră că alte obiective denumite în onoarea lui Nazarbaev trebuie să își păstreze denumirea.

Propunerea privind redenumirea capitalei Kazahstanului a fost formulată de deputații camerei inferioare a Parlamentului la începutul lunii septembrie. Aceștia au argumentat că li se pare incorect ca un oraș să fie denumit în cinstea unei persoane în timpul vieții acesteia. Mai mult, deputații consideră că poporul nu a acceptat noua denumire a capitalei.

Amintim că, la fondarea în 1830, capitala Kazahstanului a fost denumită Akmolinsk. Din 1961 până în 1992 s-a numit Țelinograd, iar până în 1998 – Akmola. Abia ulterior a primit denumirea de Astana. Capitala Kazahstanului a devenit Nur-Sultan în cinstea primului președinte al republicii – Nursultan Nazarbaev, în martie 2019.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: