O stradă din Nimoreni va fi redenumită în memoria lui Igor Ciofu, ucis în atacul de la Aeroportul Chișinău
Full Article 3 minutes read

O stradă din Nimoreni va fi redenumită în memoria lui Igor Ciofu, ucis în atacul de la Aeroportul Chișinău

O stradă din satul Nimoreni, raionul Ialoveni, va fi redenumită în memoria lui Igor Ciofu – una din victimele atacului din 30 iunie 2023 de la Aeroportul Internațional Chișinău, scrie ialovenionline.md. Ciofu era locuitor al satului Nimoreni.

Inițiativa de a numi o stradă în cinstea cetățeanului decedat la datorie aparține primarului localității Andrei Covali, a menționat sursa. Iar o decizie în acest sens a fost luată de Consiliul sătesc Nimoreni, la ședința din 19 septembrie.

Potrivit deciziei, strada Independenței va fi redenumită în strada Eroul Ciofu Igor.

De asemenea, prin decizia Consiliului, Igor Ciofu a fost declarat Cetățean de Onoare al satului Nimoreni, postmortem.

O stradă din Nimoreni va fi redenumită în memoria lui Igor Ciofu, ucis în atacul de la Aeroportul Chișinău

ialovenionline.md

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit.

În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor,  s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie.

Atunci procuratura de la Chișinău a inițiat un dosar penal, iar autoritățile au cerut rapoarte oficiale privind cele întâmplate. Pe 5 septembrie, ministrul de Interne, Adrian Efros, a prezentat raportul autorităților privind atacul armat de pe Aeroportul Chișinău. Efros a anunțat atunci că șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost sancționat cu mustrare aspră. Pe 18 septembrie, Rosian Vasiloi a declarat că are statut de bănuit în dosarul privind atacul de la Aeroport. Șeful Poliției de Frontieră este bănuit de neglijență în serviciu. Astfel, Vasiloi anunța că va prezenta un raport detailat privind cele întâmplate și va solicita acordarea unui concediu neplătit, pentru o perioadă de peste 30 de zile. Ministrul a declarat că în urma anchetei de serviciu au fost sancționați disciplinar nouă angajați ai Poliției de Frontieră. O zi mai târziu, un secretar de stat din cadrul MAI, responsabil de elaborarea politicilor de siguranță și ordine publică, a fost demis.

De menționat că, în contextul atacului de la Aeroport, Coaliția pentru Bunăstare și Unitate și Partidul Social Democrat European au cerut repetat demiterea lui Rosian Vasiloi și a ex-ministrei de Interne Ana Revenco. Pe 14 iulie, Ana Revenco și-a dat demisia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: