„Trebuie să știi și cum să pierzi destoinic”. Cum au reacționat concurenții electorali care nu au acces în Parlament la victoria PAS?
Full Article 4 minutes read

„Trebuie să știi și cum să pierzi destoinic”. Cum au reacționat concurenții electorali care nu au acces în Parlament la victoria PAS?

Scorul obținut de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare din 11 iulie a provocat reacții diferite în rândul concurenților electorali care nu au reușit să acceadă în legislativ. Unii au adresat mesaje de felicitare, alții s-au arătat dezamăgiți și au anunțat că vor monitoriza cu ochi critici acțiunile viitorului guvern.

UPDATE (19:30) A venit cu o reacție și unul dintre fondatorii Congresului Civic. Mark Tkaciuk a scris pe pagina sa de Facebook că formațiunea pe care o reprezintă, precum și alegătorii acesteia sunt „principalii perdanți ai scrutinului”.

Liderul Partidului Unității Naționale (PUN) Octavian Țîcu s-a arătat dezamăgit de rezultatele scrutinului.

„Noi în această campanie nu am intrat pentru un scor electoral, așa cum au făcut toți actorii politici. Noi am intrat în campanie pentru a promova un adevăr și un ideal – reunirea cu România. (…) Cetățenii vor înțelege cum au fost manipulați în acest alegeri, probabil, se vor trezi și-și vor da palme. Vreau să vă spun, la încheiere, să nu-mi zâmbiți în față, pentru că am învățat multe în această campanie: ce este ipocrizia, minciuna și să nu cred oamenilor atunci când ne zâmbesc în față. (…) Bula galbenă se va sparge și vă veți trezi la o realitate pe care o veți înțelege atunci când va trebui să facem reunirea”, a comentat Țîcu.

Ex-premierul Ion Chicu, lider al Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei (PCDM) a transmis un mesaj de felicitare pentru PAS și a anunțat că formațiunea pe care a fondat-o va fi un partid de opoziție: „Acei, care au votat alte partide trebuie să susțină puterea nouă, atunci când face lucruri bune pentru țară. Acei care au votat puterea nouă, trebuie s-o taxeze și critice atunci când „pășește strâmb”. Doar așa putem evita repetarea „istoriei de succes” din 2010-2015″.

„Trebuie să știi și cum să pierzi destoinic”. Cum au reacționat concurenții electorali care nu au acces în Parlament la victoria PAS?

Facebook/Ion Chicu

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase nu a venit deocamdată cu o reacție la rezultatele scrutinului. Colegii săi de partid, însă, au adresat felicitări PAS.

„Platforma DA pleacă din Parlament cu capul sus și cu averile, cu care am venit. Am fost mândru să conduc cea mai activă fracțiune din legislativul precedent, care în toata perioada de mandat și-a păstrat verticalitatea”, a menționat Alexandr Slusari.

Nici liderul Partidului Democrat Pavel Filip nu a venit până acum cu o reacție. Acesta a distribuit doar pe pagina sa de Facebook o postare a colegei sale de partid, ex-deputata Monica Babuc, care a felicitat PAS și a adresat un mesaj de mulțumire susținătorilor formațiunii.

Un alt menbru al PDM, Nicolae Ciubuc, s-a declarat dezamăgit.

AUR le-a mulțumit susținătorilor și a anunțat că va continua să construiască proiectul demarat în Moldova.

Mariana Durleșteanu, care a candidat la funcția de deputat pe lista Partidului Legii și Dreptății, a dat de înțeles că va continua să se implice în politică și că va supraveghea activitatea noii guvernări.

„Pe scena politică, ca și pe scena Haute couture, există trenduri de sezon. Asta s-a produs, noaptea trecută, în Republica Moldova. (…) Am devenit cu toții martorii unui model de PR politic internațional. Sper, politologii vor cerceta acest fenomen, care a găsit sol fertil în țara noastră. Vom urmări și analiza constructiv și critic acțiunile noii guvernări, vom interveni de fiecare dată când vom sesiza erori, devieri și trădări”, a scris Durleșteanu.

Și Partidul „Puterea Oamenilor”, condus de ex-primarul interimar Ruslan Codreanu își va continua consolidarea.

Liderul Partidului Democrația Acasă Vasile Costiuc a venit cu flori la sediul PAS și i le-a înmânat lui Igor Grosu.

Partidul Schimbării, al cărui lider este avocatul Ștefan Gligor, a felicitat PAS, însă a amintit de cele cinci luni în care a guvernat țara.

Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidul Acasă Construim Europa (PACE) a menționat că, în viață, trebuie „să înveți să pierzi destoinic, dacă ești om puternic”.

Singurul candidat independent din cursa electorală, Veaceslav Valico, al cărui purtător de cuvânt a fost desemnat contorversatul om de afaceri Veaceslav Platon, a dat asigurări că „toate proiectele de lege pe care le-a promovat în timpul campaniei electorale vor fi adoptate de noul parlament”.

„Majoritatea a votat pe 11 iulie nu cu capul, dar cu emoții. Fiind mințiți, nu au putut să vadă cel mai important. Am câștigat, pentru că ne-am întâlnit unii pe alții”, a menționat acesta.

Rezultatele obținute de cei 23 concurenți electorali înregistrați în cursa pentru alegerile parlamentare din 11 iulie le puteți vedea aici.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: