„Asta se numește libertatea presei și nu „o pu..a”“. Reacții după ce ministrul Vladimir Bolea a înjurat un jurnalist
Full Article 7 minutes read

„Asta se numește libertatea presei și nu „o pu..a”“. Reacții după ce ministrul Vladimir Bolea a înjurat un jurnalist

Unii îi cer demisia, alții spun că ar fi putut înjura doar la poarta lui, sunt și din cei care cred că „cine nu înjură la serviciu, nu lucrează cu adevărat”. Alții susțin că ministrul a greșit, dar nu e cazul să demisioneze. NewsMaker a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare cu privire la cazul din ajun, când ministrul Vladimir Bolea a înjurat un reprezentant al mass-media. 

Avocatul Vadim Vieru a spus că este „uimit și dezamăgit de ușurința cu care se justifică acțiunile ministrului Bolea”.

Activistul Vitalie Sprînceană a scris că „cel mai grav în istoria cu „ministrul agriculturii care disprețuiește jurnaliștii și îi înjură” e că incidentul nu a avut loc, de exemplu, la poarta lui Bolea (să zicem că jurnalistul ar fi mers la el acasă să îl întrebe de prețuri și Bolea, supărat că i se invadează spațiul privat, ar fi înjurat)”.

Ministrul a înjurat în cadrul unei conferințe de presă convocată tot de el și la care tot el a invitat jurnaliști. Voia să transmită publicului. O înjurătură”, a adăugat activistul.

Liderul Partidului Puterea Oamenilor Ruslan Codreanu a cerut demisia lui Bolea și a adăugat că „să trimiți public un om, un jurnalist, un antreprenor este contrar valorilor de respect, civilizație și profesionalism”.

Solicit demisia Ministrului Agriculturii pentru limbajul inadecvat și comportamentul inadecvat care l-a avut ieri, 14 septembrie. Mai mult ca atât, las o cutie în fața Ministerului Agriculturii, în care invit toți oamenii să lase un gând de plecare pentru Bolea. De ce trebuie să își dea demisia? Pentru că asta ar demonstra că dacă tot spune că e obosit și din oboseală înjură, e timpul să plece și să cheme pe cineva care înțelege ce înseamnă funcția de ministru”, a menționat Codreanu.

 

Avocatul Andrei Oțel a declarat că atunci „când un medic privat și-a permis să spună o porcărie – o parte bună de media i-a sărit în cap”.

Ieri Bolea și-a permis ceea ce nu e agreat absolut de nimeni în societățile care vor să devină mai dezvoltate, iar presa de parcă a luat apă în gură… Ce-s cu justificările acestea? „Că el tot e om, se mai întâmplă, cine nu lucrează doar nu înjură etc…” oamenilor „buni” li se iartă chiar totul?”, a comunicat el.

Jurnalista Mariana Rață a scris că „drumul de la „duduie șterge-ți mucii”, până la „m-o za..t pu…a aista” nu a fost chiar așa de lung – numai vreo 15 de ani de democrație”.

Haideți să clarificăm un lucru, domni politicieni, funcționari, demnitari, etc. Rolul presei este tocmai să vă za…kă cu întrebări incomode, critici. Rolul presei este să scormonească, să adulmece și să caute ilegalitățile și greșelile voastre. Iar asta în întreaga lume se numește libertatea presei, democrație și nu – „o pu..ă”! Vă somăm să ne respectați așa cum suntem noi – iritanți, băgăcioși și provocatori de stres! Iar când stresul pe care vi-l provocăm este de nestăpânit – luați o pauză…politică!”, a declarat jurnalista.

Bolea a înjurat un jurnalist… Și bine-o făcut….cine nu înjură la serviciu, nu lucrează cu adevărat”, a comentat un internaut, cu numele Sandu Balțeanu.

Jurnalista Viorica Tataru a spus că „jurnaliștii au dreptul să pună întrebări, incomode de cele mai multe ori, iar demnitarii, miniștrii și oricare dintre funcționari publici au obligația de a răspunde civilizat”.

Asta nu-i simplu, nici de o parte, nici de alta. Este nevoie să lucrezi intens asupra ta, să înveți să-ți controlezi emoțiile, nervii, stresul. Înveți să lupți zilnic cu tine în primul rând, cu viciile, neajunsurile și prostiile din capul tău ca să poți informa despre încălcările făcute de alții. Chiar dacă noi, jurnaliștii uneori suntem nevoiți să “instruim” funcționarii, să le amintim despre drepturi și obligații, să le impunem respect așa încât să nu ne z****m unii de alții…voi continua pentru că ador munca pe care o fac”, a comunicat Tataru.

Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă” a cerut demisia ministrului agriculturii Vladimir și scuze publice din partea Guvernului.

Jurnalistul Dorin Galben a menționat că „nu-i mare noutate că miniștrii înjură”.

Grav în cazul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, e că aceste înjurături (m-o za*bit pu*ă aista… bl*a) sunt adresate unui jurnalist, la un eveniment public, unde știa că este filmat și că are în față microfoane de la mai multe televiziuni, care cel mai probabil sunt conectate. Scuzele publice trebuie adresate concret acelui jurnalist, dar nu universului”, a comunicat Galben.

El a mai adăugat că „toți greșim” și „important e să știm să ne asumăm aceste greșeli”.

Vladimir Bolea chiar este un ministru al Agriculturii competent, care a făcut și face multe lucruri bune pentru acest domeniu și nu e cazul să demisioneze. E mare păcat că meritele lui profesionale vor fi umbrite de această atitudine de mahalagiu stresat, care nu-și poate stăpâni nervii. Dar și asta e o lecție pentru el și pentru ceilalți oameni de stat”, a declarat jurnalistul.

Iar ex-ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, vicepreședintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, a scris că „faptul că ministrul Vladimir Bolea și-a cerut scuze publice de la fiecare dintre noi pentru „m-o za.bit p.la aista” nu este rău”.

Îl cunosc pe domnul Bolea și îl consider ca fiind unul dintre cei mai adecvați de la PAS. Înțeleg că lucrurile stau extrem de prost, dacă omul a răbufnit. Dar Guvernul trebuie să dea exemplu”, a declarat Nagacevschi.

Jurnalista Lorena Bogza a precizat că „un astfel de comportament nu poate fi justificat prin stres sau altceva”.

Ziaristul are dreptul să adreseze orice întrebare, iar oficialul, care ține o conferință de presă, are datoria să răspundă civilizat, indiferent cât de tare îl enervează ziaristul. Din păcate, de-a lungul timpului am văzut cu toții mai mulți oficiali înjurând în parlament, pe la off-line-uri sau prin alte părți, dar faptul că „suntem cu toții oameni” nu este deloc o justificare. Faptul că ministrul și-a cerut scuze este de apreciat, dar asta nu șterge cu buretele ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat Bogza.

Politologul Dionis Cenușă este de părere că „dacă Bolea are probleme cu stresul, după cum singur a recunoscut, atunci să plece din funcție”.

Numele lui Bolea figurează în proiecte europene de finanțare, iar partenerii externi nici nu știu că Ministrul se confruntă cu probleme legate de gestionarea proprii stări emoționale, care arată că e un manager ineficient”, a conchis el.

***

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a fost surprins pe 14 septembrie cum înjură un reprezentant al mass-media. Oficialul, în timp ce un jurnalist îi acorda o întrebare, a utilizat cuvinte necenzurate. Momentul a avut loc în timpul unor declarații de presă în direct, de la Palatul Republicii. La scurt timp, pe o rețea de socializare, ministrul și-a cerut scuze și a spus că regretă cazul.

Mai multe organizații neguvernamentale de media consideră „că un astfel de limbaj este incompatibil cu funcția de ministru” și au cerut premierului Dorin Recean să „asigure tragerea la răspundere disciplinară a lui Vladimir Bolea”.

Partidul de guvernare a declarat că dezaprobă „remarcile ministrului” și a atenționat „toți demnitarii care sunt membri/afiliați ai PAS să aibă un limbaj demn în orice situație”.

NewsMaker l-a contactat pe jurnalistul Eduard Maciac pentru o reacție. Maciac a spus că refuză să ofere un comentariu, invocând că vrea să ia o pauză cu privire la acest caz. Totuși, jurnalistul a remarcat că pe lângă postarea de pe Facebook, ministrul Bolea și-a cerut scuze și într-o conversație personală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: