Cele mai mari bănci din Moldova și-au suspendat colaborarea cu sistemul de transferuri bănești rusesc Unistream
Full Article 2 minutes read

Cele mai mari bănci din Moldova și-au suspendat colaborarea cu sistemul de transferuri bănești rusesc Unistream

MAIB, Moldindconbank și Victoriabank, trei cele mai mari bănci din Republica Moldova, și-au suspendat activitatea cu sistemul de transferuri bănești rusesc, aflat sub sancțiuni americane, Unistream. Informațiile au fost confirmate, pe 25 iulie, de reprezentanții celor 3 bănci pentru NewsMaker.

Maib a precizat că nu mai cooperează cu Unistream, pentru că compania este sancționată de autoritățile americane.

„Maib nu mai lucrează cu Unistream din considerent că acesteia i-au fost aplicate sancțiuni de către OFAC (Oficiul pentru Controlul Activelor Străine SUA)”, a precizat reprezentanta băncii, Iulia Bogușevschi, pentru NM.

Iar Moldindconbank a menționat că deservirea transferurilor internaționale de bani prin Unistream a fost sistată încă din februarie 2022.

(UPD 18:00) Și Fincombank și-a suspendat colaborarea cu Unistream, au comunicat reprezentanții băncii pentru NM.

Precizăm că, pe 20 iulie, autoritățile SUA au impus sancțiuni împotriva a încă cinci instituții de credit rusești. Pe listă se află Tinkoff Bank, Loko Bank, Banca Comercială Socială din Sankt Petersburg, Bank Solidarnost și Unistream. Sancțiunile față de instituțiile respective au fost impuse pentru a limita accesul Moscovei la sistemul financiar global.

Unistream, uneori scrisă Unistream Bank, este o companie internațională de transfer de bani și o bancă cu sediul în Rusia. Serviciul a fost inițial un departament al Uniastrum Bank, dar în 2006 a devenit o companie separată, cu licență bancară proprie. Unistream efectuează operațiuni în 335 000 de locații din peste 100 de țări.

***

De menționat că, în urma recunoașterii de către Rusia a zonelor din Ucraina care nu sunt controlate de guvern din regiunile Donețk și Lugansk la 21 februarie 2022 și în urma invadării neprovocate și nejustificate a Ucrainei la 24 februarie 2022, UE și SUA au impus o serie de noi sancțiuni împotriva Federației Ruse, care cuprind măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice și măsuri diplomatice. De asemenea, UE a adoptat sancțiuni împotriva Belarusului ca răspuns la implicarea sa în invadarea Ucrainei.

De la începutul invaziei în Ucraina, oficialii de la Chișinău au condamnat cu fermitate acțiunile Moscovei. La rândul său, șefa statului, Maia Sandu a dat asigurări, în repetate rânduri, că Republica Moldova respectă sancțiunile internaționale impuse Federației Ruse ca urmare a invaziei în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: